szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pár óra alatt több mint hatezren írták alá azt a petíciót, amelyet érettségizők indítottak, szerintük ugyanis a mai középszintű matekérettségi nehézsége meghaladta a középszintet, ezért a ponthatárok csökkentését kérik.

Update: Reagált az Oktatási Hivatal a matekérettségis petícióra: nem lesz változtatás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, sok érettségiző túlságosan nehéznek találta a középszintű matekérettségi második, hosszabb feladatokból álló részét. Az Eduline-olvasók közül többen azt írták, míg az első rész „gyanúsan könnyű volt”, gyorsan meg lehetett válaszolni a kérdéseket, magas pontszámot lehetett elérni.

A középszintű matekérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű matekérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

A második – hosszú, összetett feladatokból álló – részt azonban sokan kifejezetten nehéznek tartották. Petíció is indult, amelyet néhány óra alatt több ezren aláírtak, ebben azt kérik, hogy a matekérettségi nehézsége miatt vigyék lentebb a ponthatárokat.

Igaz, a felsőoktatási felvételin nem az érdemjegyek, hanem az érettségin elért százalékok számítanak.

A matekérettségi összes feladatának megoldása egy helyen

Elképzelhető, hogy az ötletet a német diákok akciója adta. Németországban tüntetnek a végzősök a nehéz matekérettségi miatt, a tiltakozás egy online petícióval indult, amelyben a diákok azt kérték, hogy az írásbeli érettségi értékelését igazítsák a feladatok nehézségéhez - erről az Index számolt be kedd délelőtt.