szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megkönnyebbülhettek azok az érettségizők, akik novellaelemzésre készültek - egy Mándy Iván-novellát is kaptak a diákok a középszintű érettségi második részében.

Közzétette az Oktatási Hivatal a középszintű magyarérettségi feladatsorait és a hivatalos javítókulcsot - itt találjátok a dokumentumokat.

Egy Mándy Iván-novellát kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi műelemzési feladatában - ez jó hír azoknak a vizsgázóknak, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra készültek, hogy a két műelemzési feladat közül az egyik egy novellához fog kapcsolódni.

Egy novellát, egy József Attila- és egy Radnóti-verset is kaptak magyarból a középszinten érettségizők

Egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költeményt kaptak az érettségizők a középszintű írásbeli második részében.

Műelemzés: két feladat közül választhatnak az érettségizők

A középszintű magyarérettségi második feladatsora mely két feladatot tartalmaz, ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk:

Egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását
vagy
két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Bármelyiket is választják a diákok a két feladat közül, egy 400-800 szavas szöveget kell alkotniuk.

Ezek a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsát. Itt nézhetitek meg, a helyes válaszokat.

A középszintű magyarérettségi szövegértési feladatsoráról itt találjátok az első infókat.

Az érvelésről és a gyakorlati szövegalkotásról pedig itt olvashattok részleteket.

Évről évre novellára készülnek a diákok, de van, amikor csalódnak

A középszinten érettségiző diákok általában arra készülnek, hogy az "egy mű értelmező bemutatása" egy novellához kapcsolódik majd - bár az elmúlt években volt olyan eset, hogy más műfajú szöveget kaptak.

Korábban elemezni kellett például Arany János Tetemre hívás című balladáját, 2006-ban Márai Sándor Halotti beszéd című versét, 2013 őszén Weöres Sándor Az éjszaka csodái című költeményét, tavaly pedig Balázs Béla Mosolygó Tündér Ilona modern meséjét.

Nem véletlen, hogy az Oktatási Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy „mindkét feladat bázisszövege lehet lírai alkotás, szépprózai mű vagy műrészlet, drámarészlet. A művek származhatnak bármely korszakból, stíluskorszakból, szerzőtől, tematikai és műfaji kötöttség nélkül”.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a magyarérettségiről:

Indul a 2019-es magyarérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Hétfő reggel a közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődik a 2019-es tavaszi érettségi szezon legfontosabb hete: reggel nyolckor több tízezer diák kezdi megoldani a magyarérettségit. Folyamatosan frissülő tudósításunkban minden fontos információt megtaláltok a feladatokról, a vizsga után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal. Kövessétek az eseményeket az Eduline-nal!