szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot veszíthettek, ha nem a kért terjedelemben írjátok meg a magyarérettségi szövegalkotási feladatait? Itt a válasz.

Az elvárt terjedelemtől való eltérés pontveszteséggel jár, ideértve az alacsonyabb vagy a jelentősen magasabb szószámú kidolgozást is.

Közzétette az Oktatási Hivatal a középszintű magyarérettségi feladatsorait és a hivatalos javítókulcsot - itt találjátok a dokumentumokat.

Ezek a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsát. Itt nézhetitek meg, a helyes válaszokat.

Mennyit veszíthettek?

Figyelem, középszinten a kirívóan rövid terjedelmű kidolgozás az érvelésnél és a gyakorlati szövegalkotásnál (max. 60 szó) összesen 0 pont. Közép szinten szintén az érvelésnél és a gyakorlati szövegalkotásnál rövid terjedelmű (60-120 szó) kidolgozás értelemszerűen mindhárom fő értékelési szempont szerint arányosan csökkenő pontszámokkal értékelendő. A jelentősen hosszabb terjedelem esetén (300 szó fölött) a szerkezeti pontszám csökkentendő. 

A középszintű magyarérettségi szövegértési feladatsoráról itt találjátok az első infókat.

Az érvelésről és a gyakorlati szövegalkotásról pedig itt olvashattok.

Egy novellát, egy József Attila- és egy Radnóti-verset is kaptak magyarból a középszinten érettségizők

Egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költeményt kaptak az érettségizők a középszintű írásbeli második részében.

Szintén közép zinten a műértelmező szövegalkotásnál, ha nem éritek el az elvárt terjedelmet (tehát 400 szó alatti fogalmazást írtok), akkor a szerkezetre kapható 5-ből nem kaphatjátok meg a maximális pontszámot - írja a tavalyi magyarérettségi megoldókulcsa. Szövegszerkezetre összesen 5 pontot kaphattok, ha viszont az elvárt terjedelem alatt írtok, akkor akár az összeset elveszíthetitek.

Indul a 2019-es magyarérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Hétfő reggel a közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődik a 2019-es tavaszi érettségi szezon legfontosabb hete: reggel nyolckor több tízezer diák kezdi megoldani a magyarérettségit. Folyamatosan frissülő tudósításunkban minden fontos információt megtaláltok a feladatokról, a vizsga után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal. Kövessétek az eseményeket az Eduline-nal!

Azonban ha nem figyeltek, akkor máshol is pontlevonással jár a vártnál rövidebb szöveg. Pédául a helyesírás és íráskép pontszámait is befolyásolhatja. Ugyanis a dolgozatotok írásképe 0 pontos lesz,

  • ha közép szinten az érvelés vagy gyakorlati szövegalkotási feladatot nem oldottátok meg, vagy terjedelm kevesebb, mint 12 szó és a műértelmező szövegalkotási feladatot nem oldottátok meg, vagy a terjedelme kevesebb, mint 40 szó, valamint a javító tanár úgy ítéli meg, hogy a szövegértési feladatsorban a  terjedelem összességében nem teszi lehetővé a helyesírás és az íráskép értékelését.
  • ha emelt szinten a műértelmező szövegalkotási feladatot nem oldottátok meg, vagy a megoldásotok terjedelme kevesebb, mint 40 szó, valamint a reflektáló szövegalkotási feladatot nem oldottátok meg, vagy a megoldásotok terjedelme kevesebb, mint 15 szó - emeli ki a tavalyi feladatsor javítási útmutatója.
Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.