szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felvételin számos igazolásra, bizonyítványra lehet kapni többletpontot. Most az esélyegyenlőségi címen kapható pontokról írunk nektek.

Hány pontot lehet kapni esélyegyenlőség címén?

Maximum 40 többletpontot kaphat egy felvételiző.

Kik kaphatják meg?

Hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő vagy gyermekét nevelő felvételiző kaphatja meg a maximális többletpontot. (Utóbbi esetében fontos, hogy a felvételiző gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon legyen vagy csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkező legyen - írja a felvi.hu.) Ezekről pedig igazoló papír kell.

Mi számít hátrányos helyzetnek? Ha például a szülők alacsony iskolai végzettségűek, lehet pluszpontot kapni?

Járhat többletpont a szülők alacsony iskolai végzettsége miatt, azonban ahhoz, hogy ez teljesüljön, más kritériumoknak is meg kell felelni. Csak akkor járhat többetpont ezért, ha emellett a felvételiző rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy ha nevelésbe vett vagy azt követően már utógondozói ellátásban részesülő diákról van szó.

Hogyan lehet igazolni a hátrányos helyzetet?

A jegyző állapítja meg és igazolhatja a fentieket.

Cukorbetegség esetén járhat többletpont?

Ha a jelentkező nem fogyatékosságot, hanem tartós vagy krónikus betegséget (pl. cukorbetegség, szénanátha, ételallergia, lisztérzékenység, epilepszia stb.) igazol, többletpont nem adható - írja a felvi.hu.

Nyelvvizsga a 2019-es felvételin: még nem késtetek le semmiről

Meddig kell feltölteniük a nyelvvizsga-bizonyítványukat az e-felvételi rendszerébe azoknak, akik 2019-ben felvételiznek, és mindenképpen meg akarják kapni az érte járó többletpontot?