szerző:
Eduline

Nem tudni, megjelenhet-e október 15-ig a keresztféléves felsőoktatási felvételi tájékoztató, mert az oktatási államtitkárság – a reformra hivatkozva – egyelőre jegeli információink szerint a felvételi folyamatot. Jelenleg senki nem tudja, mi lesz azokkal, akik februártól szeretnének továbbtanulni. A káoszt információink szerint fokozza, hogy a jövő évi keretszámokról négy tervezet is kering a szereplők között.

A jelek szerint a nagy reformhevületben mintegy tízezer emberről megfeledkezett a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság. Semmit nem lehet tudni ugyanis arról, hogy mik az elképzelései Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi) a keresztféléves felsőoktatási képzésekről – mondta a hvg.hu-nak egy felsőoktatási intézmény neve elhallgatását kérő vezetője. A keresztféléves képzés azt jelenti, hogy a hallgatók egy tanév közepén, vagyis télen felvételiznek, és a tavaszi szemeszterben, februárban kezdik meg tanulmányaikat. Ilyen képzésekre az elmúlt években évente mintegy tízezren jelentkeztek. A 2011-es keresztféléves képzésekről és ponthatárokról itt olvashatsz.

Pont Ott Parti 2011 júliusában a Millenárison. A keresztféléves felvételizők még várnak a keretszámokra
©

A 2012-es tavaszi keretszámokat augusztus 25-ig kellett volna meghatározni, majd ez alapján október 15-ig megjelentetni az úgynevezett „kis kék könyvet”, vagyis az erről szóló felvételi tájékoztatót, és – az eredeti terv szerint – a felvételik november 15-től indultak volna. Csakhogy a nyár végén az államtitkárság azt közölte az intézményekkel, hogy elhalasztják a keretszámok meghatározását, mert jövőre úgyis átalakul az egész rendszer. Azóta viszont semmi nem történt. A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatod el.

eduline