szerző:
Eduline

Az a feltevés, hogy a szigorú vizsga elég a jó minőségű oktatáshoz, megbukott – a romániai diákok felével együtt. Bár Hoffmann Rózsa az egész Kárpát-medencét óhajtja tanítani, nem biztos, hogy szomszédaink hibáit érdemes megismételni, a saját hibák mindig sokkal szórakoztatóbbak – olvasható a Népiskola blog legfrissebb bejegyzésében.

A romániai diákok tulajdonképpen annak a feltevésnek váltak áldozatává, hogy a szigorú vizsgarendszer elég a magas színvonalhoz. A diák nyilván négy (vagy tizenkét) éven át azzal kel és fekszik, hogy közeleg a szörnyűséges számonkérés, és focit, Facebookot, valamint az ellenkező nem vonzó képviselőt hátrahagyva rohan a tankönyveihez. Elég egyszerű lenne a pedagógia, ha így lenne, de hát nincs – szerencsére. A gyerek is ember, így aztán bizony naponta meg kell küzdenie az iskolának, tanárnak, szülőnek a figyelméért az érdeklődés fenntartásához. Ez persze sokkal strapásabb, mint kamerát szerelni az osztálytermekbe. A romániai érettségi siralmas eredményeiről itt olvashatsz, a magyarországi vizsgaeredményekről pedig itt találsz bővebb információt.

Az értelmetlen szigor viszont a csalás és korrupció kultúráját teremti meg. Ettől még természetesen mi épp az ellenkező irányba haladunk. Hoffmann Rózsa arról beszélt, hogy "A jövőben szigorúbbak lesznek az érettségi vizsgák, de nem lesznek teljesíthetetlenek. " Mindezt mellesleg annak kapcsán, hogy az első zűrös év után immár ötödször zajlott le problémamentesen a kétszintű érettségi. A teljes bejegyzést a Népiskola blogon olvashatod el.

eduline