szerző:
Eduline

Furcsa ötlettel állt elő egy romániai egyetem: a jászvásári Apollonia University azokat a felvételizőket célozza meg, akiknek idén nem sikerült az érettségije. Ha bejutnak, két évet kapnak arra, hogy vizsgáik mellett az érettségire is felkészüljenek.

Az ötlet Vasile Burlui rektortól származik, aki korábban az ország egyik legtekintélyesebb felsőoktatási intézményét, az iasi orvosi és gyógyszerészeti egyetemet vezette, írja a manna.ro. „Nem hiszem, hogy a gyerekeink hatvan százalékának nincsenek megfelelő intellektuális képességei. Meg kell adnunk nekik az esélyt, hogy bejussanak a rendszerbe” – nyilatkozta a rektor.

A 2011-es romániai érettségire jelentkező tanulók mindössze 44,47 százaléka vizsgázott sikeresen – ez azt jelenti, hogy tíz diák közül hatan elbukták az érettségit. A legjobban az északkelet-romániai Suceava megye szerepelt, ahol a diákok 65 százaléka vizsgázott sikeresen. Második helyen a magyarok által többségben lakott Hargita megye áll, ahol az eredményesen vizsgázók aránya elérte a 64 százalékot.

Itthon mindenkinek izgulnia kell - Romániában lesz, aki érettségi nélkül jut be az egyetemre
©

A másik véglet a nyugat-romániai Krassó-Szörény megye, ahol az érettségizőknek csupán negyede ment át a próbán. Temes megyében a diákok egyharmada sem érte el az elfogadható minimális osztályzatot, Arad megyében is mindössze 36 százalék szerepelt sikeresen. A siralmas érettségi eredményekről itt olvashatsz.

A jelenlegi romániai törvények – a magyarországihoz hasonlóan – nem engedik meg, hogy valaki érettségi nélkül egyetemre felvételizzen, ezért a tanügyminiszter vissza is vonhatja az akkreditációt a magénkézben lévő felsőoktatási intézménytől. Az Apollonián jelenleg két kar, fogorvosi és kommunikációs működik, ez utóbbi nem rendelkezik akkreditációval.

eduline