szerző:
Eduline

Már csak egy napig módosíthatsz a jelentkezési lapon megjelölt alap- és mesterszakok sorrendjén, a kérvényt július 7-ig kell elküldened az e-felvételi rendszerében vagy postán, az Oktatási Hivatal címére.

Milyenek lesznek a 2011-es ponthatárok a legnépszerűbb, legtöbb diákot vonzó alapszakokon? Összefoglalónkat itt olvashatod el.
A sorrenden csak akkor érdemes változtatnod, ha anyagi vagy más okok miatt a hátrébb sorolt intézményben szeretnél tanulni – akkor viszont felesleges módosítani, ha valamelyik egyetemen vagy főiskolán nem sikerült az alkalmassági vizsga, ezeken a szakokon ugyanis automatikusan kizárnak a felvételi eljárásból.

Azokat a dokumentumokat is csütörtök estig kell elküldened, amelyeket a jelentkezési lap benyújtása, vagyis február 15. óta szereztél meg: a középiskolai bizonyítványt a gyorsabb adatfeldolgozás miatt június 1-ig kellett postázni, az igazolások, oklevelek és más bizonyítványok elküldésének végső határideje július 7.

Pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatod ki.

Pont Ott Parti 2010-ben. Néhány hét múlva az idei felvételizők is megtudhatják az eredményt
©

Fontos, hogy betartsd a határidőt, azokat a bizonyítványokat ugyanis már nem veszik figyelembe a pontszámításkor, amelyeket július 7. után nyújtottál be: jó esetben csak a nyelvvizsgáért vagy OKJ-s végzettségért járó többletpontokról csúszol le, de ha az érettségi bizonyítványodat nem küldöd el időben, érvénytelenné válik a jelentkezésed.

141 ezren jelentkeztek egyetemre, főiskolára

Idén csaknem 141 ezren adtak be felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint tavaly. A legnépszerűbb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a sorrendben a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ. A legnépszerűbb szakok és egyetemek listáját itt nézheted meg.

A képzésterületek népszerűsége nem változott: ezúttal is a gazdaságtudományok (csaknem minden 5. jelentkező ilyen képzést jelölt meg első helyen), a műszaki és a bölcsészettudományi képzési területek különböző szakjaira adták be a legtöbben jelentkezésüket. A küszöbponthatár 200 pont, az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53 450 lesz, mesterképzésre 19 600 hallgatót lehet felvenni.

eduline