szerző:
Eduline

Már csak néhány napig módosíthatsz a jelentkezési lapon megjelölt alap- és mesterszakok sorrendjén, a kérvényt július 7-ig kell elküldened az e-felvételi rendszerében vagy postán, az Oktatási Hivatal címére.

Azokat a dokumentumokat is július elejéig kell elküldened, amelyeket a jelentkezési lap benyújtása, vagyis február 15. óta szereztél meg: a középiskolai bizonyítványt a gyorsabb adatfeldolgozás miatt június 1-ig kellett postázni, az igazolások, oklevelek és más bizonyítványok elküldésének végső határideje július 7.

Fontos, hogy betartsd a határidőt, azokat a bizonyítványokat ugyanis már nem veszik figyelembe a pontszámításkor, amelyeket július 7. után nyújtottál be: jó esetben csak a nyelvvizsgáért vagy OKJ-s végzettségért járó többletpontokról csúszol le, de ha az érettségi bizonyítványodat nem küldöd el időben, érvénytelenné válik a jelentkezésed.

Sorrendmódosítás: mikor érdemes, és mikor nem?


A sorrenden szintén július 7-ig módosíthatsz. Ezt csak akkor érdemes megtenned, ha anyagi vagy más okok miatt a hátrébb sorolt intézményben szeretnél tanulni – akkor viszont felesleges módosítani a sorrenden, ha valamelyik egyetemen vagy főiskolán nem sikerült az alkalmassági vizsga, ezeken a szakokon ugyanis automatikusan kizárnak a felvételi eljárásból.

Akkor sincs értelme beadni a kérvényt, ha meggondoltad magad, és mégsem szeretnél szeptembertől továbbtanulni – ilyenkor érdemesebb a jelentkezési helyek visszavonását kérni. A módosítást el lehet küldeni a Felvi.hu e-felvételi rendszerén keresztül, valamint postai úton (Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190) is, a kérvényt innen töltheted le.

Idén is változik a pontszámítás rendszere: több múlik az érettségin, az OKTV-helyezésért, a sporteredményekért és a hátrányos helyzetért azonban kevesebb pont jár. A felvételizők komoly versenyre számíthatnak, az egyetemek és főiskolák idén ugyanis kevesebb hallgatót vehetnek fel, mint 2010-ben. A 2011-es pontszámítási szabályokat itt találod, pontszámító kalkulátorunkat pedig itt próbálhatod ki.

eduline