szerző:
Eduline

Több mint hétezren jelentkeztek tanári mesterszakra, amelyet - az előző évekhez hasonlóan - idén is a vezetés és szervezés, a nemzetközi tanulmányok, a pénzügy, a kommunikáció és a marketing követ a legnépszerűbb mesterképzések listáján. Összesen 25 506-an döntöttek úgy, hogy főiskolai, BA- vagy BSc-diplomájuk megszerzése után továbbtanulnak.

Valószínűleg senkinek nem okozott nagy meglepetést a legnépszerűbb mesterszakok listája: ahogy idén, úgy 2010-ben is a tanári szakok álltak az élen, a második és a harmadik helyen a nemzetközi tanulmányok, valamint a kommunikáció és médiatudomány szerepelt, amelyet a vezetés és szervezés, a pszichológia, a pénzügy, a geográfus, a fordító és tolmács, a biológus, valamint a marketing követett.  A 2011-es felvételi eljárás nagy nyertese a kommunikáció, valamint a logisztikai menedzsment mesterszak - mindkettő kétszázötvennel több diplomást vonzott, mint tavaly. A közigazgatási, vállalkozásfejlesztés, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, biológia és az andragógia képzésre is jóval többen jelentkeztek, mint 2010-ben.
Éleződik a verseny a mesterképzések államilag finanszírozott helyeiért
©

A legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szeretne mesterdiplomát szerezni - összesen 5552-en jelölték meg az ELTE mesterszakjait a jelentkezési lapon. A második helyen a Budapesti Corvinus Egyetem áll 3522 felvételizővel, ezt a Debreceni Egyetem (3328 jelentkező), Szegedi Tudományegyetem (3228 jelentkező) és a Pécsi Tudományegyetem (3171 jelentkező) követi.

A húsz legnépszerűbb mesterszak a 2011-es felvételin

Mesterszak neve Jelentkezők száma
Tanár 7121 fő
Vezetés és szervezés 1799 fő
Nemzetközi tanulmányok 1121 fő
Pénzügy 1049 fő
Marketing 1018 fő
Kommunikáció és médiatudomány 971 fő
Vállalkozásfejlesztés 941 fő
Emberi erőforrás tanácsadó 850 fő
Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás 824 fő
Logisztikai menedzsment 681 fő
Közigazgatási 623 fő
Pszichológia 591 fő
Számvitel 527 fő
Biológus 511 fő
Andragógia 472 fő
Regionális és környezeti gazdálkodás 462 fő
Geográfus 440 fő
Történelem 430 fő
Fordító és tolmács 413 fő
 Programtervező informatikus 387 fő

Mesterszakos felvételi - hogy számolnak?

A mesterképzéses felvételiről és a pontszámítás módjáról a felsőoktatási intézmények saját hatáskörükben döntenek, egy azonban közös: mindegyik egyetemen és főiskolán százpontos rendszerben kell értékelni a jelentkezők teljesítményét. A legtöbb intézmény a főiskolai, BA- vagy Bsc-diploma minősítése, az alapszakos tanulmányi átlag, a szóbeli és írásbeli vizsga eredménye alapján összesíti a pontokat - pluszpontot érhet az OTDK- vagy TDK-helyezés, a tudományos munka és a nyelvtudás. Legfeljebb tíz pontot kaphatnak azok a hallgatók, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, gyereket nevelnek vagy fogyatékkal élők. Itt megtalálod a mesterszakok teljes listáját.

eduline