szerző:
Eduline

Megszüntetné az előrehozott érettségit az oktatási államtitkárság. Az új közoktatási törvény tervezetében nem szerepel a 2005-ben bevezetett vizsgatípus, Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős államtitkár az Eduline-nak adott interjújában pedig külön kiemelte: nem tartja jónak, hogy a diákok egyes tantárgyakból akár tizenöt-tizenhat évesen leérettségizhetnek. Idén tavasszal 53 ezren tettek előrehozott érettségit.

"Nem szeretnénk, ha a diákok előrehozott érettségi vizsgákat tennének. Ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől kezdve egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe is van, tizennyolc éves korban lezár egy fontos időszakot" - mondta Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár az új közoktatási törvény érettségit érintő fejezetéről. A vitairatban valóban nem szerepel az előrehozott érettségi lehetősége, sőt a koncepció hangsúlyozza, hogy "az érettségi vizsgára jelentkezés feltétele a középiskolai végbizonyítvány megszerzése".


Több tízezer diák jár rosszul, ha a közoktatási törvény érettségit érintő fejezete a jelenlegi formájában kerül jövő tavasszal a parlament elé. Az előrehozott érettségit a kétszintű rendszerrel együtt, 2005-ben vezették be: a normál, pótló- és javítóvizsga mellett ekkor hozták létre az előrehozott, szintemelő, ismétlő és kiegészítő érettségit.

Az előrehozott vizsga gyorsan népszerűvé vált, évről évre nő a jelentkezők száma: már a bevezetés évében 14 ezren döntöttek úgy, hogy egyes tantárgyakból tizennyolc éves koruk előtt adnak számot tudásról, 2006-ban már több mint 25 ezren, 2008-ban pedig 46 ezren. Idén tavasszal minden eddigi csúcsot megdöntött a jelentkezők száma, több mint 53 ezer kilencedik, tizedik és tizenegyedik évfolyamos diák vizsgázott le egy vagy két tabtárgyból.

Az előrehozott vizsgafajta az őszi érettségi "sztárja", a statisztikák szerint a tanulók több mint fele választotta ezt a típust. Középszinten a legtöbben (10 988 fő) informatikából, angolból (10 128 fő), földrajzból (6943 fő) és németből (4873 fő) érettségizett, emelt szinten pedig szintén az angol nyelv (426 fő), a német (182 fő), a testnevelés (115 fő) és a biológia (79 fő) volt a legnépszerűbb.

2013-ig még lesz előrehozott érettségi - ki jelentkezhet?

Egyre népszerűbb az előrehozott érettségi
Az érettségire vonatkozó szabályok leghamarabb 2013-ban léphetnek érvénybe, vagyis még két tavaszi és két őszi vizsgaalkalmat használhatnak ki a diákok: előrehozott érettségire azok jelentkezhetnek, akik már a kilencedik, tizedik vagy tizenegyedik évfolyamban teljesítik az adott tantárgyból a helyi tantervben szereplő követelményeket, és megszerezték a szükséges osztályzatokat is.

Ez azt jelenti, hogy ha például a földrajz oktatását még nem fejezték be tizedik évfolyamban, az előrehozott érettségire jelentkezőknek osztályozó vizsgát kell tenniük a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos tananyagból. Fontos szabály, hogy az előrehozott érettségit csak akkor lehet megismételni, ha a diák elégtelent kap rá, az eredeti jegy azonban ilyenkor is bekerül az érettségi bizonyítványba.

eduline