szerző:
Eduline

A felsőoktatási jelentkezések alapján várható, hogy a hagyományosan kedvelt szakokon és intézményekben idén is magasak lesznek a ponthatárok - közölte az Országos Felsőoktatási Információs Központ. A pontokat július 24-én határozzák meg.

A ponthatárok alakulása több tényező függvénye, ezért nehéz előzetes jóslatokba bocsátkozni. A jelentkezések alapján az azonban bizonyos, hogy a hagyományosan nagy túljelentkezésű szakokon és intézményekben lesznek magas ponthatárok.

A ponthatárok megállapítását egy összetett számítógépes algoritmus segíti, amely képes egyszerre vizsgálni a jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk felállított intézményi rangsort, a felsőoktatási intézményekbe felvehető államilag támogatott hallgatók keretszámát és az intézményi kapacitásszámokat is.

Az algoritmus a jelentkezőket - az általuk elért felvételi összpontszám alapján - szakonként országos rangsorba állítja, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott intézménybe és szakra.

Ha egy-egy intézmény már feltöltődött a kapacitása határáig, akkor az oda első helyen jelentkezett, a jelentkezői összpontszámokból álló rangsor szerint sorra kerülő diákokat már a második jelentkezési helyükre veszi fel. Ez a folyamat addig zajlik, amíg az adott képzési területen, illetve szakon felvettek száma el nem éri az országosan felvehető államilag támogatott keretszámot. Az algoritmus ezután a költségtérítés jelentkezők között dolgozik tovább, akik közül annyit vesz fel, amennyit az intézmény kapacitása enged.

A ponthatárok országos jelentkezői rangsor alapján, de intézményenként külön megállapítva születnek, hiszen az egyes intézmények más-más ponthatárnál érik el a kapacitásuk határát. A rendszer biztosítja, hogy a jelentkező oda jusson be, ahol a felvételi jelentkezési lapon felállított sorrendjében a pontszáma először eléri a megállapított ponthatárt.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy valakit nem vesznek fel egyetlen általa megjelölt képzésre sem. Ez esetben lehetősége van a pótfelvételi eljárásba való jelentkezésre.

A pótfelvételi lehetőségek 2008-ban előreláthatólag július 26-án jelennek meg, ezekre augusztus 13-ig lehet jelentkezni. A pótfelvételin azok is részt vehetnek, akik nem felvételiztek még 2008-ban.

A 2008/2009-es tanévre 96 302 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe. Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat majd. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, és 12 500 a felsőfokú szakképzésben tanulók száma.

Az Eduline.hu-n láthatóak lesznek a 2008-as felvételi ponthatárok és a pótfelvételi lehetőségekről is bővebben beszámolunk.

MTI