Felsőoktatás Eduline

Meglepő: ez lenne a világ legdrágább egyeteme?

Elolvasom

Talán nem ér titeket meglepetésként, ha eláruljuk, hogy a világ legdrágább egyetemei az Egyesült Államokban találhatók, bár ezek nem azonosak a világ legjobb helyre rangsorolt intézményeivel. Általában kisebb, egy-egy szakterületre specializálódott intézmények tartoznak ide, de pár nagyobb kutatóegyetem is felfért a listára. Lássuk, mi kerül évente még az MIT-nál vagy a Harvardnál is sokkal többe!

Felsőoktatás Eduline

Képek: így néz ki a legdrágább amerikai luxuskollégium

Elolvasom

Több mint 15 ezer dollárt, vagyis 3,7 millió forintot fizetnek szobájukért és az étkezésért a hallgatók az Egyesült Államok legdrágább egyetemi kollégiumában. A New York-i Fordham University campusa mutatós, az egyetemnek saját temploma, sportkomplexuma és hatalmas parkja van - igaz, ezért majdnem kétszer annyit kell fizetni, mint egy "átlagos" amerikai magánegyetemen.

Felsőoktatás Eduline

Képek: így néz ki a legdrágább európai főiskola

Elolvasom

Több mint harmincezer dollárba, vagyis körülbelül hat és félmillió forintba kerül egy tanév Európa egyik legdrágább főiskoláján: a svájci Franklin College képzéseit csak kevesen tudják megfizetni, ők azonban a busás tandíj ellenében az ország legszebb campusán tanulhatnak.

Felsőoktatás Eduline

Képek: így néz ki az egyik legdrágább amerikai főiskola

Elolvasom

Több mint 52 ezer dollárba, vagyis körülbelül 11 millió forintba kerül egy tanév az Egyesült Államok egyik legdrágább főiskoláján. A Maine állambeli Bates College az ország egyik legrégebbi koedukált iskolája, ahol 1855 óta nők is szerezhetnek diplomát. A borsos tandíjért minőségi oktatás jár: a Princeton Review 2005-ben a legjobb főiskolának nevezte.

Felsőoktatás Eduline

Képek: így néz ki a világ egyik legdrágább egyeteme

Elolvasom

Idén is a New York állambeli Sarah Lawrence College áll a Forbes magazin legdrágább felsőoktatási intézményeket összesítő listájának élén: a hallgatóknak évente több mint 57 ezer dollárt, vagyis körülbelül 12 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetniük.