Közoktatás Eduline

Rossz idők várnak a hatosztályos gimnáziumokra, visszatérnek a tagozatos iskolák

Elolvasom

Az oktatási államtitkár arra számít, hogy a jövőben is nagy számban kérik a települések az oktatási intézmények fenntartói jogának lehetőségét. Hoffmann Rózsa az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy a közoktatási törvény koncepciója nem tartalmazza a pedagógusok óraszámának emelését, de rögzíti a heti 32 óra, kötelezően iskolában eltöltendő időt. Ez utóbbi intézkedés a pedagóguséletpálya-modellel egyidejűleg lépne életbe.

Közoktatás Eduline

Mi köze a szociális konzultációnak a közoktatáshoz?

Elolvasom

"Hogy van, az már biztos. Azt hittük, hogy a közoktatási törvénnyel kapcsolatos "szorgos tevékenység" már nem járhat meglepetésekkel. Tologatták már előre-hátra a határidőket, és a számos hivatalos, félhivatalos és kiszivárogtatott változatban már minden és mindennek az ellenkezője is szerepelt. Az azonban újabb távlatokat nyitott, hogy Gloviczki államtitkár úr szerint a szociális konzultáció eredményét kellett megvárni, amíg megtudjuk a frankót" - olvasható a Népiskola blog legfrissebb bejegyzésében.

Közoktatás Eduline

Drasztikus váltásra készül a kormány a közoktatásban?

Elolvasom

A tervek szerint április 20-án tárgyalja a kormány az új közoktatási törvény koncepcióját, az MTI birtokába került anyag szerint a tankötelezettség 16 éves korig tartana, az érettségi vizsgatárgyak száma öt lenne. A 110 oldalas dokumentum szerint több kérdésben a kormány fog dönteni: a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis eltérő állásponton van, így a gazdasági tárca a pedagógusok óraszámát heti 28-ra növelné, ezt az arányú növelést a Nefmi azonban elveti. Nem ez az egyetlen meglepő pont a tervezetben.

Közoktatás Eduline

Fontos változás: nem lesz ingyen a tankönyv, öt tárgyból kell érettségizni

Elolvasom

Már zajlik a közoktatási törvény kodifikációja, de még vannak vitás kérdések, amelyekről a jövő héten a kormány dönt - nyilatkozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Az Index úgy tudja, hat helyett mégis öt tárgyból kell majd érettségizni, és új tantárgyak kerülnek az iskolai tantervbe.

Közoktatás Eduline

Mégsem csökkentik a tanárok kötelező óraszámát

Elolvasom

Egyelőre nyitott kérdés, hogy öt, vagy hat kötelező érettségi tantárgy legyen, a pedagógusok kötelező heti óraszáma pedig mégsem csökkenne huszonegyre, huszonkettő maradna - mondta a Magyar Hírlapnak Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

Közoktatás Eduline

Százmilliárdokba kerül a közoktatás Hoffmann-féle átalakítása

Elolvasom

Háromszáz milliárd forinttal kerülne többe az óvodák, az általános- és középiskolák, valamint a szakiskolák működtetése 2012-től: ez derül ki az új közoktatási törvény koncepciójának legfrissebb, szerkesztőségünk birtokába jutott változatának szövegéből. Hiába érkezett több mint ötszáz észrevétel a december elején bemutatott tervezethez, a főbb pontokon – az érettségi tárgyak számán, a pedagógusok minősítési rendszerén és az előkészítő évfolyamok tervén – nem változtatott az államtitkárság.