szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mikrogravitációs környezetben termesztett retkek egy részét már el is fogyasztotta az ISS legénysége.

Veteményes az űrben? Már ez sem lehetetlen

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége azzal búcsúztatta 2020-at, hogy megkóstolta a fedélzeten, mikrogravitációs környezetben nevelt retkeket – számolt be róla a hvg.hu a Digital Trends cikke alapján.

Nem ez az első alkalom, hogy le lehetett aratni az űrtermést, korábban az űrhajósok salátát, zsázsát, és más egyéb leveles zöldségeket is fogyasztottak, amiket az állomás egy kutatólaboratóriumában nevelgettek. A retkek 27 nap után értek be a termesztésükre kitalált kis kabinban és állítólag nagyon finomak.

Az űrben termesztett zöldségek fogyasztása fontos tudományos vizsgálat és pszichológiai haszna is van. Egy űrhajós minden nap ugyanazt az előre csomagolt ételt eszi, amíg a küldetése tart, és ez egy idő után próbára teszi a szerveztet. A friss zöldségek fogyasztása viszont jelentős energiát adhat a legénységnek.

Érdekesség, hogy az űrhajósokat időnként külön kis ételcsomagokkal is segíti a NASA, melyekben kedvenc fűszereik mellett rágcsálnivalókat is találnak. Ezek a csomagok viszont ritkán, általában egy nagyobb szállítmánnyal jutnak el az ISS-re.

Az űrben termett zöldségek a legénység elmondása szerint külsőre semmiben nem különböztek a földi megfelelőiktől. Zöld levelük volt, a zöldség ehető része pedig pirosas, bordó színű, az ízüket viszont jobbnak találták. Az űrhajósok összesen 9 retket fogyasztottak el, 10-et pedig lefagyasztottak. Ezeket átadják majd a NASA tudósainak, ha visszatértek a Földre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!