szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár fél fejjel is alacsonyabbra nőhettek, ha nem jutottok megfelelő táplálékhoz.

Húsz centi különbség is lehet a legmagasabb és legalacsonyabb átlagmagassággal rendelkező országokban élő 19 évesek között - olvasható a Science Daily új kutatásában, amit a hvg.hu szúrt ki. Ez a lányoknál 8, a fiúknál pedig 6 éves lemaradást jelent a fejlődésben.

A felmérésből kiderült, hogy  Északnyugat- és Közép-Európában, Hollandiában, Montenegróban, Izlandon és Dániában élnek a legmagasabb 19 évesek, míg legalacsonyabbra Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Afrikában nőttek a gyerekek. A gazdaságilag fejlődő országoknál - Kína vagy Dél-Korea - 35 év alatt 8 centivel nőttek magasabbra a fiúk, mint korábban. Ezzel szemben a szegényebb fekete-afrikai országokban, - ahol az iskolások nem jutottak megfelelő élelemhez -, vagy stagnált, vagy csökkent az átlagmagasság ez idő alatt.

Az eredményeket összesítve a tudósok felhívták a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy mit eszünk iskoláskorunkban, hiszen az akkori táplálkozás nemcsak az egészségünket, hanem az egész életünket meghatározza - például azt is, milyen betegségek alakulhatnak ki nálunk.

Ti szeretitek a hasatokat? Úgy gondoljátok, hogy az ételekkel kapcsolatos szenvedélyeteket a gyakorlat mellett elméletben is tudjátok kamatoztatni? Lássuk, a következő teszttel kifogunk-e rajtatok.

Gasztronómiával kapcsolatos idegen szavak, aminek kevesen tudják a jelentését - teszt estére

Szeretitek a hasatokat? Úgy gondoljátok, hogy nektek nem lehet olyan ételeket és főzéssel kapcsolatos kifejezéseket mutatni, aminek ne tudnátok a jelentését? Lássuk, a következő teszttel kifogunk-e rajtatok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!