szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Lexilife nevű francia startup egy különleges olvasólámpát készített Las Vegas-i CES elektronikai szakkiállításra.

A lámpa a diszlexiásoknak készült, és egy szintén francia kutatócsapat elméletéből kiindulva alkottak meg, miután néhány éve elterjedt a hír, hogy megtalálták a diszlexia okát - írja a hvg.hu.

A tudóscsapat azt állította akkor, hogy a diszlexiát a szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozza. A kutatók szerint a diszlexiásoknál szimmetrikusan rendeződnek el a sejtek a szemben, és nem aszimmetrikusan, ahogy a nem-diszlexiásoknál, így nem egységes kép jön létre az agyban.

©

A probléma egy villogó LED-lámpával elvileg kiküszöbölhető, és ugyanezen elmélet mentén kezdett neki a fejlesztésnek a már említett Lexilife is. Az oldal szerint az ő lámpájukban lévő fényforrás a pulzálással segít az agynak az információk feldolgozásában, így pedig a betűk és a szövegek elolvasásában.

A Lexilight nevű termék már létezik és elsőként Európában lesz megvásárolható, sajnos kifejezetten borsos áron: 549 eurót, vagyis nagyjából 181 ezer forintot kérnek érte - írja a hvg.hu. A jó hír, hogy a cég 30 napos próbaidőszakot biztosít az érdeklődőknek, amelyért nem kell fizetni.

Zseniális eszközt fejlesztettek magyar egyetemisták, a világ legjobbjai közé kerültek

Újabb világversenyen mutatják be a magyar egyetemisták által kifejlesztett Gloveye-t, amelynek segítségével a vak és gyengénlátó emberek is átélhetik az olvasás élményét. A különleges kesztyű - amelynek első prototípusát alig egy éve alkotta meg két BME-s hallgató - több millió ember mindennapjait könnyítheti meg.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.