szerző:
Eduline

Egyre többen jönnek rá: külföldi, top 100-as egyetemre járni nem is olyan luxus. Sőt ha azt nézzük, mennyiből hozható ki több év magyar felsőoktatás, már nem is kiugró a külföldi tanulmányok költsége.

Van, aki már az óvodában tudja, miből akar majd felnőttként megélni, és van, aki még harmincévesen is keresi a hivatását. Míg a hazai egyetemek, főiskolák egyértelműen azoknak kedveznek, akiknek konkrét terveik vannak a jövőjükre nézve, addig a nyugat-európai és tengerentúli egyetemek nagy része a későn érő típusok igényeit is képes kielégíteni.

Sajnos tény, hogy a hazai felsőoktatás legpatinásabb intézményei a nemzetközi egyetemi ranglisták első ötszáz helyére is ritkán jutnak be. A toplisták első pár száz helyét elfoglaló külföldi egyetemek ugyanakkor komoly, gyakorlati előnyöket is nyújtanak. Nézzük, mi a három legfontosabb előny a go2uni program munkatársai szerint:

1. Személyre szabható képzési program

A felső ligás egyetemeken távoli tudományterületek is tanulhatók egyszerre; tehát ha egyformán érdekel valakit, mondjuk, a matematika és a filozófia, könnyen talál erre intézményt. Másfelől nem kell alapozó kurzusok tucatjait végigülni, amíg a diák azt tanulhatja, amit szeretne. Különösen az Egyesült Államokban és Skóciában jellemző, hogy az egyetemi szakok szabadon átjárhatók.

2. Diákközpontúság

Nyugat-Európában és a tengerentúlon az egyetemek pontosan tudják, hogy a hallgatókból élnek, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtartsák őket. Amellett, hogy versenyképes tudást adnak, odafigyelnek a diákok fizikai és lelki szükségleteire is. A nyugati egyetemek technikai háttere is megfelel minden igénynek: jól felszerelt laborok, modern és megfelelő méretű számítógéppark gondoskodik arról, hogy a diploma valóban naprakész tudást jelentsen.

3. Bombabiztos előnyök az egyetem után

Ha valaki 4-5 évet él idegen nyelvű környezetben, egy másik kultúrában, az már önmagában páratlan készségeket ad – és ezzel a munkáltatók is tökéletesen tisztában vannak. Ráadásul a nyugati egyetemeken az első perctől kezdve kollégaként bánnak az egyetemistákkal, és a kezdetektől fogva segítik a karrierépítésben. Aki akar, már a tanulmányai elején bekapcsolódhat kutatási programokba, projektekbe, ami akkor is egyedülálló lehetőségeket jelent, ha valaki nem a tudományos pályán képzeli el a jövőjét.

Aggályok és félelmek: (majdnem) mindenre van megoldás

Számos tévhit él a köztudatban a külföldi egyetemekkel kapcsolatban. Hogy drágák, hogy magyar érettségivel lehetetlen bejutni, és hogy a többségük olyan elitintézmény, ahová egyszerű földi halandó be sem teheti a lábát. Pedig a top egyetemekre sem lehetetlen bejutni, csak időben el kell kezdeni a felkészülést, és érdemes szakértők segítségét igénybe venni.

A go2uni programot az Euroexam International azért hozta létre, hogy ezt a lehetőséget közelebb hozza a jó képességű, tehetséges magyar diákokhoz. A go2uni legnépszerűbb modulja az Útlevél a sikerhez program volt. A program mérlege pedig 100%-os: a tavalyi go2uni  évfolyam valamennyi tagja bejutott valamelyik általa választott brit, holland, dán, vagy más országbeli intézménybe.

Az Euroexam International go2uni programja nem egy-egy egyetem számára toboroz diákokat. Nem az egyetemek az ügyfeleik, hanem a diákok. Nem arra szerződtek, hogy meggyőzzenek téged, iratkozz be erre vagy arra az egyetemre, hanem arra, hogy megtalálják a neked legmegfelelőbb helyeket.

Útlevél a sikerhez: nem csak budapestieknek

Az Útlevél a sikerhez programba június 1-ig lehet jelentkezni (az előző linken található, angol nyelvű jelentkezési lap kitöltésével), a felvételi folyamat végén pedig a go2uni felajánlja a sikeres jelentkezőknek a lehetőséget a részvételre. Míg a 16 hónapos program költségtérítéses, lehetőség van könnyített díjfizetésre, így ez a tétel nem fogja aránytalanul megterhelni a családi kasszát. Sőt a program egyes moduljait külön-külön is igénybe veheted, nem szükséges az egész programra elkötelezned magad.

A go2uni Útlevél a sikerhez alapprogramja az alábbiakban nyújt segítséget:

  • angol nyelvű workshopokon ismerheted meg a különböző célországok egyetemeit, felvételi követelményeit, eljárásait;
  • saját mentorod rugalmas időbeosztásban segít az egyetemek, szakok személyre szabott kiválasztásában;
  • szakmai konzulensed segít a választott tárgyban angolul elmélyülni, szakirodalmát és fontosabb kérdéseit megismerni;
  • segítünk a felvételi dokumentumok összeállításában (motivációs levél, Personal Statement, tanári ajánlólevél, CV);
  • segítünk az egyetemi felvételi regisztrációban, a felvételi ajánlatok kezelésében, egyetemekkel való kommunikációban;
  • segítünk a kiutazás előtti ügyintézésben, beleértve a diákhitelt vagy az ösztöndíj-keresést is.

A fentiek mindegyike igénybe vehető online is, így az sem jelent akadályt, ha vidékről vagy a határon túlról vennél részt a programban.

Egy idegen ország egyetemén tanulni – a többi hosszú távú befektetéshez hasonlóan – gondos előkészítést, áldozatos munkát és kitartást kíván. Ugyanakkor az egyik legjobb dolog, amit egy fiatal és családja a jövőért tehet – a go2uni csapata pedig segít, hogy elérhetővé váljon ez az álom.