szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén tavasszal vagy nyár elején érettségiztetek, diplomáztatok vagy fejeztétek be az OKJ-s tanulmányaitokat? Meddig kell újabb képzést elkezdenetek vagy munkát találnotok, ha nem szeretnétek saját zsebből fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, azaz a TB-t? Mutatjuk a részleteket.

Az érettségi és a bizonyítványszerzés, vagy a diploma után más rendszer jön, aminek az árnyoldalaira is érdemes figyelnetek. Ilyen például, hogy önállóan kell a TB-járulékot fizetnetek, ha már nem álltok hallgatói vagy tanulói jogviszonyban, de még munkát sem találtatok.

Mikortól kell fizetnetek?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól. Ez azt jelenti, ha most tavasszal fejeztétek be a középiskolát, egyetemet vagy főiskolát, akkor még október 31-ig érvényes a diákigazolványotok, vagyis onnantól számít a 45 nap. Azaz december 16-tól már saját zsebből kell fizetnetek a TB-teket, ha addig nem kezdtek el dolgozni és nem is tanultatok tovább.

Mennyit kell fizetni?

2020-ban a TB-járulék összege 7710 forint, azaz napi 257 forint.

Magasabb volt az átlagkereset márciusban, mint egy évvel korábban - friss adatok

Most megnézhetitek a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait az átlagkeresetekről. A vizsgált időszakot a koronavírus-járvány gazdasági következményei még csak részben érintették.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!