szerző:
Eduline

Nehezen boldogulunk az idegen nyelvekkel: az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly a nyelvvizsgázók csaknem negyven százaléka megbukott a vizsgán. A legtöbben németből hasaltak el.

©

Tavaly több mint 127 ezren nyelvvizsgáztak valamilyen idegen nyelvből, de negyven százalékuk nem vehette át a bizonyítványt, 48 ezer vizsgázónak ugyanis nem sikerült elérnie a megfelelő pontszámot.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint a legtöbben még mindig az angollal próbálkoznak, tavaly összesen 88 521-en vizsgáztak ebből a nyelvből, több mint hatvan százalékuk át is ment a vizsgán.

A legtöbben németből buktak meg,  28 530 vizsgázóból 11 943-nak nem sikerült megugrania az akadályokat. Népszerű volt az eszperantó nyelv is, amelyből többen vizsgáztak, mint franciából, spanyolból vagy olaszból. Annak ellenére, hogy az eszperantót sokan azért kezdik el tanulni, hogy könnyen nyelvvizsgához jussanak, a több mint 3600 vizsgázó közül csak 1574-nek sikerült megszereznie a papírt.

Míg franciából több mint 2200-an vizsgáztak (majdnem negyven százalékuk nem jutott hozzá a bizonyítványhoz), addig olaszból csupán 1287-en próbálkoztak, közülük azonban 908-an sikeres vizsgát tettek. Spanyolból tavaly 1166-an vizsgáztak, és 282-en buktak meg. A teljes listát itt találjátok.

Arról, hogy mennyit kell fizetni a legnépszerűbb nyelvvizsgákért, itt olvashattok. A legjobb ingyenes nyelvtanulási lehetőségekről pedig itt találjátok cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!