szerző:
Eduline

Mennyibe kerülnek a legnépszerűbb nyelvvizsgák? Milyen feladatokat kaptok az alap-, közép- vagy felsőfokú vizsgán? Hol szerezhettek bizonyítványt szerb vagy eszperantó nyelvből? Cikksorozatunkban különböző nyelvvizsgatípusokat mutatunk be: ma az ECL nyelvvizsgáról olvashattok.

©

ECL nyelvvizsgákat négy szinten szerveznek: B1-es, B2-es és C1-es mellett A2-esre is jelentkezhettek, ez utóbbit - ha a diploma megszerzéséhez van szükségetek nyelvvizsgára - azonban az egyetemek, főiskolák nem fogadják el.

Angolból, németből, olaszból, franciából, spanyolból, héberből, szlovákból, lengyelből, románból, bolgárból, csehből, oroszból, horvátból és szerbből is vizsgázhattok. Az angol és a német államilag elismert, a többi nyelvből szerzett bizonyítványt honosítással, kiegészítő vizsga nélkül fogadtathatjátok el.

Az ECL nyelvvizsgát az európai uniós tagállamok által létrehozott konzorcium, a European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages dolgozta ki, a különböző országokban ugyanazokat a teszteket oldják meg a vizsgázók. ECL nyelvvizsgát itthon 51 település vizsgahelyein tehettek: a teljes listát itt találjátok.

Angolból és németből évente ötször, a többi nyelvből évente kétszer szerveznek vizsgát, az ECL oldalán és személyesen, valamelyik vizsgahelyen is jelentkezhettek. Sorozatunk első részét az ITK-Origó nyelvvizsgáról itt találjátok, az Euroexam nyelvvizsgáiról pedig itt olvashattok.

Milyen feladatokra számíthattok?

A vizsga felépítése alap-, közép- és felsőfokon is egyforma, csak a feladatok nehézségi szintje különbözik. Az írásbelin megadott szempontok alapján kell két fogalmazást írni, 5-5 pontot kaphattok a nyelvhelyességre (alak- és mondattan), az írásbeliségre (szövegtagolás és helyesírás), a szókincsre, a stílusra és a kommunikatív hatékonyságra (a helyzetnek megfelelő feladatmegoldás). Ezután szövegek alapján kell két feladatsort megoldani.

Nyelvvizsgakörkép

Ilyen az ITK-Origó nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgái

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

A TOEFL-nyelvvizsga

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

Nyelvvizsgák a British Councilnál

A Goethe Institut nyelvvizsgái

A 15-20 perces szóbelin a bemutatkozás után (ezt nem értékelik) először a két vizsgázó és a vizsgáztató beszélget egy megadott témáról, majd mindkét vizsgázónak egy-egy kép alapján kell egy témáról beszélnie. A "hallott szöveg értése" vizsgarészben két szöveget hallgattok meg magnóról, ezek alapján kell egy-egy feladatsort kitölteni.

Mind a négy vizsgarészen 25-25 pontot szerezhettek: akkor kaphattok bizonyítványt, ha mindegyiken legalább 40 százalékot szereztek, az írásbelin és a szóbelin pedig külön-külön megvan a 60 százalék. Egy- vagy kétnyelvű szótárt csak az "írásbeli kommunikáció" vizsgarész megoldásához használhattok.

Mennyibe kerül?

Ha akkreditált nyelvből - angol, német - szereznétek bizonyítványt, az alap-, közép- és felsőfokú komplex nyelvvizsgért 25 ezer forintot kell fizetnetek. Ha csak szóbeli vagy írásbeli vizsgát tesztek, 15 ezer forintos kiadással kell számolnotok.

Ha nem akkreditált nyelvből tesztek vizsgát, a komplex 22 ezer forintba, a szóbeli és az írásbeli külön-külön 13 200 forintba kerül. Az A2-es szintű komplex vizsga ára tízezer forint, az írásbeli és a szóbeli hat-hatezer forintba kerül.