szerző:
Eduline

Marad a heti öt testnevelésóra az általános iskolákban, a szakközépiskolákban, a gimnáziumokban és a szakgimnáziumokban is, az új Nemzeti alaptanterv tervezetében nincs nyoma annak, hogy lazítanának a mindennapos testnevelés szabályain.

©

„A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében a köznevelési intézmények, a törvényben leírt kivételek alkalmazásával, a mindennapos testnevelést heti öt testnevelésóra keretében szervezik meg. A heti öt órából legfeljebb heti két óra a Nat Testnevelés és egészségfejlesztés tanulási területén megjelölt sport- és más mozgással járó tevékenységekre (néptánc, közösségi és más sportjátékok, szabadtéri sportok, természetjárás, kirándulás), továbbá (a személyi és infrastrukturális feltételek teljesülése esetén) további
sporttevékenységekre fordítható (hagyományos magyar történelmi sportok, mozgásos és ügyességi játékok, csapatjátékok)" – szögezi le a tervezet, amelyet péntek este tettek közzé az oktatas2030.hu oldalon hoztak nyilvánosságra.

Hozzáteszik azt is, az egyik kiemelt nevelési feladat a biztos úszástudás, vízbiztonság, vízismeret megszerzése legkésőbb a 4. évfolyam végéig. Arra is kitér a tervezet, hogy heti két testnevelésórát továbbra is ki lehet váltani azzal, ha a diák iskolai sportkörben, sportegyesületben vagy -szervezetben sportol, és erről igazolása is van.

Tényleg nem lesznek fizika-, kémia- és biológiaórák az általános iskolákban. Vagy mégis?

Tényleg nem minden általános iskolában lesznek biológia-, kémia- és fizikaórák, ha a jelenlegi formájában fogadja el a kormány az új Nemzeti alaptantervet. Ehelyett a három tárgyat komplexen, heti 4-5 órában oktatnák a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak. Kiskaput azonban hagytak a tervezet készítői: az iskolák dönthetnek úgy is, maradnak a mostani rendszernél.

2019-ben vezetik be az új tantervet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus 6-án vette át az Oktatás 2030 nevű munkacsoporttól a Nat szakmai javaslatát. A társadalmi és szakmai egyeztetés dokumentum a www.oktatas2030.hu honlapon elérhető és véleményezhető 2018. szeptember 30-ig. Az észrevételeket a [email protected] e-mail címre lehet küldeni. A megjegyzések figyelembe vételével további szakértők bevonásával az anyagot kiegészíti a minisztérium, majd a dokumentum a kormány elé kerül, és azt követően kezdődik meg az új Nemzeti Alaptanterv kodifikációja - írta péntek esti közleményében a minisztérium.

Az új NAT-ot - az eredeti terveknek megfelelően - 2019 szeptemberétől vezeti be felmenő rendszerben, az első és az ötödik évfolyamtól.

Megvan az új Nemzeti alaptanterv tervezete, kiderül, milyen lesz az iskolai tanítás a következő években

Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv (Nat) szakmai koncepciója, a javaslatról széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik. Ezt követően alakul ki az új Nemzeti Alaptanterv végleges változata, amely a tervek szerint 2019 szeptemberétől lép életbe, felmenő rendszerben az első és az ötödik évfolyamtól - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken este.