szerző:
Eduline

Még másfél hónap van hátra a 2017/2018-as tanévből, de sok iskola már most tanárokat, tanítókat és intézményvezetőt keres.

©

A Pénzcentrum korábban azt írta, az állami iskolák mellett rengeteg alapítványi iskola keres tanítót és tanárt a 2018/2019-es tanévre.

Utánajártunk, jelenleg hány álláshirdetést lehet találni a közszolgálati állásportálon. A „tanár” szóra keresve országszerte majdnem hétszáz hirdetést dobott fel a rendszer, keresnek például logopédusokat, gyógypedagógusokat, természettudományos, nyelvszakos és egyéb szakos tanárokat is, sőt „bármilyen szakos” tanárt is.

Tanítói állásból is több mint kétszázat találtunk, vagyis szabadon válogathatnak a pályakezdők és azok, akik a tanév végén munkahelyet váltanának – nem csak vidéken, hanem a fővárosban is több tankerület keres tanítókat, pedagógiai asszisztenseket.

A Klebelsberg Központ korábban egy, a tanárhiányról szóló cikkre úgy reagált, a néhány száz álláshirdetés a tankerületi központok állományában dolgozó, több mint 90 000 pedagógushoz képest elenyésző szám, „ez alapján döbbenetes tanárhiányról beszélni erős tudatlanságra vall”.

Már a Vaterán és a Jófogáson is tanárokra vadásznak az iskolák, akkora a pedagógushiány

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott. Van olyan budapesti általános iskola, ahol az első osztályosoknak a tanévnyitó előtt egy nappal még nem volt tanítójuk, máshol már meg sem lepődnek, ha egy kolléga bejelenti: más szakmában próbál szerencsét.