szerző:
Eduline

Az elsősök és a másodikosok ingyen kapják, míg a hetedikesek szülei akár 25 ezer forintot is fizethetnek a tankönyvcsomagért. Megnéztük, mekkora kiadással kell számolni.

©

A rászorulókon kívül szeptembertől már két évfolyam, az elsős és a másodikos általános iskolások is ingyen fogják kapni a tankönyveket. 2013-ban összesen 708 ezer diák jutott hozzá így a tankönyvekhez, amelyeket év végén vissza kellett adniuk az iskolának, ha pedig a tankönyv jelentősen megrongálódott, akkor a kárt ki kellett fizetni. Ez idén sem lesz ez másként. Az állam 12 ezer forintot szán a támogatott diákok tankönyvcsomagjaira.

A tankönyvcsomag ára iskolánként és évfolyamonként is változó. A harmadikosoknak 12-17 ezer forintba, a negyedikeseknek kicsit kevesebbe, 11-15 ezer forintba kerül a tankönyvcsomag. Az ötödikesektől 12-20 ezer forintot kérnek el, a hatodikosoknak valamivel olcsóbb, 10-16 ezer forint, hetedikben és nyolcadikban pedig 15, sőt akár 25 ezer forint is lehet a számla. Meddig kell kifizetni a tankönyvek árát? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el, azoknak a KELLO-pontoknak a listáját pedig itt találjátok, ahol utalvánnyal is lehet fizetni.

Középiskolában a fakultációk, a nyelvórák és a szakmai tárgyak miatt is sok a különbség. Kilencedikben a nyelvi előkészítős osztályoknak kell a legkevesebb tankönyv, ők nyelvtankönyvekkel együtt is 10-12 ezer forintból megúszhatják ezt az évet, míg a négyosztályos képzések kilencedikeseinek akár 20-25 ezer forint is lehet a közismereti tárgyak tankönyvcsomagja.

A szakközépiskolákban és szakiskolákban a szakmai tankönyvek dobják meg az árat, például egy vendéglátóipari iskolában öt tankönyv beszerzése is 20-24 ezer forintjába kerülhet a szülőknek. Ha egy-két fakultációra is jár a diák, akkor tizedikben és tizenegyedikben átlagosan 22 ezer forintot kell tankönyvekre költeni, de van, ahol 30 ezer forintos listát kapnak. Az utolsó év valamivel olcsóbb, néhol 15-18 ezer forintból is meg lehet úszni a közismereti tárgyak tankönyveit.

Ebben benne vannak az idegen nyelvi tankönyvek is, amelyek még mindig a legdrágábbak: 3500-tól akár 8-10 ezer forintig is terjedhet egy két-három könyvet tartalmazó, átlagos csomag ára.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!