szerző:
Eduline

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint az egységes tankönyv és tananyag segítség a hátrányos helyzetű diákoknak, akiket a leszakadás veszélye fenyeget. A tankönyvszerző másképp gondolja.

©

"Fontos, hogy egységes tankönyvekből tanuljanak a diákok, így sem az iskolaváltásnál, sem a felvételinél nem okozhat problémát az eltérő ismeretanyag" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán.

Romankovics András tankönyvszerző máshogy látja a helyzetet, az ATV-nek elmondta: pedagógiai szakemberek körében egyértelmű, hogy ha nagyon különböző felkészültséggel, és más- más iskolából jövő gyerekeknek ugyanazt adják, akkor a különbségek nem csökkenni, hanem nőni fognak.

„A hetvenes évekbe megyünk vissza, hogyha az a tendencia érvényesül, hogy mindenkinek ugyanazt. Ahhoz, hogy ebből előrelépjünk, pontosan az kell, hogy legyen szabadság, legyen választék, hiszen a pedagógusok a tanítók nagyon jól tudják, hogy egy bizonyos összetételű osztályban nem biztos, hogy ugyanaz a tankönyv vezet eredményre” – tette hozzá Romankovics.

A szakember úgy véli, hogy ha egy vagy két tankönyvből lehet választani, az a 21. században nem igazi választás.

Ez vár a diákokra és a tanárokra: kétféle tankönyv közül lehet majd választani

A Népszava úgy tudja, a kormány azt tervezi, hogy az iskolák a jövőben kétféle tankönyv közül választhatnak majd: egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletű kiadvány közül. A lap azt írja, a közeljövőben kezdik el kidolgozni az új Nemzeti alaptantervnek (NAT) megfelelő tankönyveket.