szerző:
Eduline

A sorozatos kudarcok után a 2015/2016-os tanévben már nem lesznek előre elkészített tanulói tankönyvcsomagok, ezzel megszűnik az egyetlen dolog, amiért valóban hasznos lehetett volna a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. - írta a 444.hu.

©
Levelet küldött az iskoláknak a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., a Kello, a magyar közoktatás államosításának egyik szimbolikus intézménye, melyben azt írták, a 2015/2016-os tankönyvrendelésben a korábbiakhoz képest olyan változások lesznek, hogy „iskolai szintű lesz a szállítás, nem lesznek előre elkészített tanulói csomagok” - írta a 444.hu.

Ez az egy sor gyakorlatilag azt jelenti, hogy két év után újra az iskoláknak kell összeállítaniuk a tankönyvcsomagokat, miközben a Kellót elvileg pont azért is hozta helyzetbe a kormány, hogy levegye az ilyen terheket a sulikról, és minden profibban menjen, mint addig.

Az első évben a központosítás hihetetlen tankönyvkáoszt hozott, 38 ezer könyv nem érkezett meg időben a sulikba, volt, ahol a féléves bizonyítványosztás idején sem sikerült még minden tanévkezdésre ígért könyvet kiszállítani – a kormány szerint sikertörténet volt az átszervezés.

Tankönyvbotrány

"Súlyosan fertőző dolgok" is kerültek egyes tankönyvekbe

Maradtak a botrányos könyvek az új tankönyvlistán

Legfeljebb kétezer forintot kérhetnek el a közismereti tankönyvekért

Kiverték a biztosítékot a szülőknél a hibás tankönyvcsomagok?

Újabb gyöngyszem: szexista viccet kapnak a negyedikes diákok

Hemzseg a hibáktól a kilencedikes matematikakönyv

Miután kiderült, hogy a Kello egyedül nem bír a feladattal, a 2014/15-ös körbe már közmunkásokat és rendőröket is bevontak. 2014 nyarán diákmunkásokkal csomagoltatták a tankönyveket. Ennek megfelelően megint baj lett, bár jóval kisebb, mint egy évvel korábban. A könyvek ugyan többnyire megérkeztek, csak az egyes csomagokat állították össze hibásan, volt, ahol 20 százalékos volt a rontott könyvek aránya.

Idén januárban leváltották a Kello vezérét, így mindenki arra számított, újra nekifutnak a feladatok átnézésének és talán a 2015/2016-os évkezdésre minden flottul fog menni, ehelyett inkább megszüntették az egyetlen dolgot, amiért valóban volt értelme a Kellónak.

„Megszűnt a diákok nevére szóló előcsomagolás, vagyis megszűnt az átalakított tankönyvrendelés egyetlen pozitívuma. Persze akkor lett volna ez valódi előny, ha rendesen készültek volna el a csomagok… A Kello tehát nem a javítást választotta, hanem a munka lepasszolását. Azt a munkát, amit megszámlálhatatlan köz- és diákmunkással hónapokon át végeztek, egyszerűen rálőcsölték az iskolákra” - mondta egy tanár a 444-nek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!