szerző:
Eduline

Kifejezetten érdekes dolgokat írnának elő a tanároknak a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexében. Nem csak a munkájukat szabályoznák, hanem a külső megjelenésüket, de még a magánéletüket is.

©

Szakmai vitára bocsátották a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexének tervezetét, amelynek végleges változata várhatóan szeptemberre készülhet el, a kódexet a szervezet honlapján lehet megnézni.

Ebben többek között kitérnek arra, hogy a tanárnak a munkáját „Magyarország Alaptörvényéhez hűen", „nemzeti érdekből", a „magyar társadalom iránt elkötelezetten" kell végeznie, nevelési-oktatási feladatait „előítélet-mentesen” és „lelkiismeretesen" kell ellátnia, „megjelenésünkben és magaviseletünkben méltósággal és példamutatóan”.

A tanárok is lehetnek viccesek

Ezeken a képeken röhög az internet: ezért szeretjük a tanárokat

Képek: igen, ilyen lazák is tudnak lenni a tanárok

Nyolc ok, amiért szeretjük a tanárokat

A szabályok azonban nem csak a szakmai munkára terjednek ki, hanem a tanárok külső megjelenésére, de még a magánéletükre is megfogalmaznak különböző instrukciókat.

Ezek szerint a munkahelyükön kívül is olyan magatartást kell tanúsítsanak, mellyel erősítik „a velük érintkezőkben a köznevelés rendszerébe vetett bizalmát”. Egy etikus tanár például „gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér"; „küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen".

Az alapvetésekben kitérnek arra is, hogy „a pedagógus pozitív érzelmekkel forduljon neveltjeihez, tanítványaihoz, egész személyisége ezt közvetítse”, de természetesen tilos velük intim testi, lelki kapcsolatot létesíteni.

A kódextervezet szerint az etikai vétséget elkövető tanárokkal szemben etikai eljárás indítható, ami történhet hivatalból, saját kérésre, de konkrét bejelentésre is – névtelen feljelentés alapján viszont nem kezdhető vizsgálat. Az elmarasztaló szankciók közül az alapeset a figyelmeztetés, ennél súlyosabb büntetést csak azok kaphatnak, akik tisztséget is viselnek NPK-ban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!