szerző:
Eduline

Több mint 180 olyan magyar települést találtunk, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt - írja a 24.hu.

©

Ahogy már mi is megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nem országos szintű a tanárhiány, csupán helyi léptékű jelenségről van szó. 

Azonban Rétvári kijelentése nyomán a 24.hu utánanézett, mekkora a pedagógushiány, azaz hány helyen keresnek jelenleg, a tanév megkezdése után egy hónappal is tanárokat és tanítókat.

Az eredmény megrendítő, mivel több mint 2600 állásajánlat szerepel a honlapon, és ezek jó része közalkalmazottaknak, elsősorban tanároknak és tanítóknak szólt. Az államtitkár által elmondottakkal ellentétben ráadásul úgy láttuk, nem szórványos problémáról van szó, hiszen több mint 180 olyan magyar települést találtunk, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt.

A tanítókra és tanárokra váró iskolák hosszú listáját például arra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn az általános iskolába jelenleg magyar nyelv és irodalom-, matematika- és némettanárt is keresnek (pedig az előbbi kettő még csak nem is számít igazán a hiányszakok közé),

A Klebelsberg Központot kérdésükre, országosan hány betölteten álláshelyről tudnak, válaszukban azt közölték:

a tankerületi központokhoz tartozó köznevelési intézményekben a szeptember eleji adatok alapján mintegy 1000 álláshely volt betöltetlen, amely az állami fenntartóknál dolgozó több mint 90 ezres pedagóguslétszámhoz képest igen csekély arány, ráadásul időközben folyamatosan csökken ez a szám. Végleges adatokat arról, hogy hány helyen kell megoldani áttanítással, túlóra elrendelésével, óraadói megbízásokkal a feladatot, majd csak október elején, a tantárgyfelosztások véglegesítése után tudunk mondani.

Akkor a tanárhiány, hogy az iskolák már bármilyen szakos pedagógusokat keresnek

"Bármilyen szakos tanárt" keres az egyik budapesti általános iskola, de más iskolákban is keresnek pedagógusokat szakos elvárás nélkül. "Az alábbi kép önmagáért beszél" - írja Facebook-oldalán a Tanárblog szerzője, aki a következő álláshirdetést találta a Közigálláson: A 444.hu azt írja, más iskolában is keresnek "bármilyen szakos tanárokat", a dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolába egyenesen két fő bármely szakos tanárt keresnek, és még csak német nyelvtudást sem követelnek meg a nemzetiségi iskolában.