szerző:
Eduline

Miközben a legfontosabb kérdés, mi lesz a 11 éves békési kisfiúval, akit majdnem külföldre vitt a tanára, mert "ő akarta volna felnevelni", az eset rávilágít a gyermekvédelmi rendszer súlyos hiányosságaira - írja a hvg.hu.

©

A hvg.hu azt írja, nem árulja el a rendőrség, tud-e arról, hogy a 32 éves békési informatikatanár, Sz. Zoltán más diákot is megkörnyékezett-e. Egy fiatal mindenesetre a héten azt állította, 15-16 éves korában hozzá is közeledett a tanár, de sikerült "leráznia". Sz. Zoltán egy békési középiskola tanára volt 2012 decemberétől, azonban tartott robotika szakkört, ahová általános iskolás gyerekek jártak. A lap beszélt a művelődési ház vezetőjével – ahol az idei szakkörök futottak –, aki azt mondta, Sz. Zoltán nyári napközis tábort is tartott, most 5-6 gyerek járt hozzá, de semmilyen jelét nem tapasztalták kiskorú veszélyeztetésének. Jelenleg arról sem tud senki, hogy Sz. Zoltán a középiskolában, ahol dolgozott, zaklatott volna diákot, az iskolát fenntartó főiskola nem tudja, ki lehet a médiában nyilatkozó fiatal.

A rendőrség szeptember 14-én tájékoztatta a középiskolát arról, hogy kiskorú veszélyeztetése gyanújával, majd november 10-én arról, hogy gyermekpornográfia gyanúja miatt indítottak eljárást a tanár ellen. Szlota József igazgató minderről csak november 21-én tájékoztatta a középiskolát fenntartóját, amely akkor azonnali hatállyal megszüntette Sz. Zoltán munkaviszonyát, az igazgatót pedig felmentette.

Hihetetlen, de ennyin múlt, hogy nem került külföldre a békési tanár 11 éves diákja

Gondosan ügyelt minden apró részletre, végül mégis az apró ügyetlenség húzta keresztül a 32 éves tanár számítását, leejtette a hamis személyi igazolványt - többek között erre a tompább hangra figyeltek fel a reptér dolgozói, amikor a férfi 11 éves tanítványát akarta kiszöktetni az országból - írja a Blikk.

Sz. Zoltán egyébként november 5-én jelentett beteget, addig taníthatott, az igazgató ugyanis arra hivatkozott, nem volt információja arról, milyen súlyos az ügy, amelyben nyomoznak ellene, a tanár pedig azt állította, csak rágalmazzák, és az eljárás majd tisztázni fogja. Kiderült, az igazgatónak lépnie kellett volna az első rendőri jelzésre, annak ellenére, hogy a rendőrség nem jelezte, konkrétan mit jelent Sz. Zoltán esetében a kiskorú veszélyeztetése. Ahogy az is igaz, a tanár nem került előzetesbe, csak az után, hogy elkapták a reptéren őt és a kisfiút, akivel hamis papírokkal akart Londonba szökni.

A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el.