szerző:
Eduline

428 ezren tanulnak a középfokú iskolák nappali tagozatán – a gimnáziumokban és a készségfejlesztő iskolákban emelkedett, a szakközépiskolákban és a szakgimnáziumokban azonban csökkent a diákok száma.

©

A középfokú nappali rendszerű oktatásban jelenleg 428,0 ezer fő tanul, 6,7 ezer fővel – 1,5%-kal – kevesebb, mint a 2016/2017-es tanévben. A diákok 1,7%-a (7,2 ezer fő) szakiskolában és készségfejlesztő iskolában, 17,3%-a (74,1 ezer fő) szakközépiskolában, 43,1%-a (184,5 ezer fő) gimnáziumban,  37,9%-a  (162,2  ezer  fő)  szakgimnáziumban  tanul – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017/2018-as tanévre vonatkozó adataiból.

Az egyes iskolatípusokban eltérően alakult a létszám: a gimnáziumokban 1,5,  a  szakiskolákban  és  készségfejlesztő  iskolákban  0,9%-kal  bővült, a szakközépiskolákban (vagyis az egykori szakiskolákban) 5,3,  a  szakgimnáziumokban (vagyis az egykori szakközépiskolákban) pedig  3,2%-kal csökkent.

A 2016/2017-es tanévhez hasonlóan a szakközépiskolai tanulók 90,4%-a, illetve a szakgimnáziumok, valamint a szakiskolák, készségfejlesztő iskolák tanulóinak kétharmada a műszaki tudományok, szolgáltatás vagy a gazdaság és irányítás képzési területek egyikén tanul a 2017/2018-as tanévben is.

A szakgimnáziumokban ezen felül az egészségügyet és szociális gondoskodást, valamint a  művészeteket  is  többen  választották.  A szakiskolákban, készségfejlesztő iskolákban a fentieken kívül a mezőgazdaság és a művészeti területek vonzzák nagyobb arányban a tanulókat.

Hatalmas a tanárhiány a szakgimnáziumokban, új ötlettel állt elő a miniszter

Felgyorsítják a szakközépiskola-szakgimnázium fejlesztési programot, az intézmények infrastruktúrája valóban elavult - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a szombati számban jelent meg. Hozzátette, hogy ennek a forrásai biztosítottak. A miniszter fontosnak nevezte, hogy kibővítsék a tanári gárdát ebben a kategóriában, és felvetette egy, a Klebelsberg-ösztöndíjprogramhoz hasonló program indításának lehetőségét ennek érdekében.