szerző:
Eduline

Amióta drasztikusan csökkentették a sót a menzákon, többet vacsoráznak a gyerekek – erről számolt be több somogyi szülő a Sonline-nak.

©

A lap által megkérdezett szülők tapasztalata egybehangzó: kevesebbet esznek a gyerekek a menzai ebédből, otthon, vacsoraidőben azonban teletömik magukat.

A szülők szerint a tavalyi rendelet az oka, amellyel korlátozzák a menzai sófogyasztást.

A bölcsődéseknél a közétkeztetésben egy grammra számolták ki a napi sókvótát. Az ovisok egyszeri étkezésre 4-6, egész napos étkezésre 3-7 gramm sót fogyaszthatnak. Az általános iskolásoknak egész nap 5-10, egyszeri étkezésre 2-4 gramm a javasolt. A középiskolások már akár napi 5-12 grammot is fogyaszthatnak az ízesítőből. Szakértők szerint azonban minden szervezetnek más a sóigénye.

„Magam sem értem ezt a drasztikus sócsökkentést és sóminőség-váltást, amikor minden jel arra mutat, hogy só nélkül nincs élet” – mondta Heszberger Edina dietetikus, aki szerint az esti, nagymértékű kalóriapótlással a gyerekek megterhelik az emésztőrendszerüket, ami alvászavarhoz és elhízáshoz vezethet.

Ezt a rendszert a budapesti iskolák menzáján is bevezethetnék: szuper ötlet Békéscsabáról

Szuper ötlettel rukkoltak elő Békéscsabán: általános iskolások kedvenc ételeit főzik a menzákon. A kezdeményezés szerint a javaslatokat beépítik az adott havi étlapba, így a kiválasztott menüt minden diák megkaphatja. A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény kezdeményezte, hogy az általános iskolás diákok javaslatot tehessenek kedvenc ételükre.