szerző:
Eduline

A PÖCS, vagyis az azóta már önértékelést támogató munkacsoporttá átkeresztelt ellenőrző szerv már elkezdte munkáját az iskolákban, a szülők is megkapták a kérdőíveket. Többen úgy vélik, ez megalázó és teljesen felesleges.

©

A Pedagógus Önértékelési Csoport (PÖCS), vagyis azóta már az ÖTM (önértékelést támogató munkacsoport) már számos iskolában megkezdte a munkáját. Azon felül, hogy a tanároknak egymást kell megfigyelni, a szülőkhöz is eljuttatnak egy kérdőívet, ezen kell értékelniük a gyerekük tanárát egy egytől ötig terjedő skálán. A kérdések között olyanok vannak, mint a „Gyermekem otthoni tanulását is segíti”, „Szervez vonzó, tanórán kívüli programokat a gyermekek számára”.

©
A kérdőívhez egy kísérőlevelet is mellékeltek, amiben az áll, a „pedagógusok munkáját ellenőrzik” és a kérdőívek összesítését pedig majd az Oktatási Hivatalhoz küldik meg, akik ezeket kiértékelik, és „a tanár értékelésében ez meghatározott szerepet fog játszani”. Hogy pontosan milyen összesítést és milyen szerepről van szó, nem közölték a szülőkkel.
©

A tanárok eközben nyilatkozatban határolódnak el az önértékeléstől. Szerintük a munkájuk eddig is átlátható volt, és mint írták, „felesküdött pedagógusként és gondolkodó értelmiségiként etikátlannak, emberileg és szakmailag elfogadhatatlannak tartjuk ezt az egymás bírálatára épülő rendszert és ennek hosszú távú kiépítését. Számunkra az új rendszer csupán az adminisztrációs terhek növekedését és a gyermekekre fordítható idő csökkenését jelenti, így semmiképpen nem járulhat hozzá a mindenki által elvárt színvonalasabb munkavégzéshez!”

Az Eduline-nak nyilatkozó szülők véleménye eltérő volt a kérdőív kapcsán. Volt, aki szerint az elképzelés nem rossz, hiszen így legalább a tanároknak is lesz visszajelzés a munkájukról, a többség viszont értelmetlennek és megalázónak tartja az egész vizsgálatot. Sokan kifogásolták, hogy egy szülő nem feltétlenül tud objektívan nyilatkozni és a tanórákon sem vesz részt. Egy korábbi sérelem miatt benn maradt tüske pedig károsan befolyásolhatja az ítélőképességét. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek gyakran azért is megsértődnek a tanárra, ha az figyelmezteti őket, mert órán beszéltek és otthon már egy ferdített információt adhatnak elő. Sok szülő azonban időhiány miatt sem megy utána az információknak és inkább letámadja a tanárt, amihez a kérdőív most kifejezetten jó lehetőséget biztosít majd számukra – vélte az egyik szülő.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!