szerző:
Eduline

Néhány nappal a tanév megkezdése előtt majdnem ezer tanári álláshirdetés található a közigazgatási állásportálon, a Közigálláson.

©

A több mint 900 tanári álláshirdetés ellenére - amelyről az Mfor.hu írt - a Klebelsberg Központ elnöke úgy gondolja, nincs országos tanárhiány. Legalábbis erről beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatón.

Hajnal Gabriella azt mondta, a következő hét évben nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség pedagógus-utánpótlásra. Ennyi idő alatt erre fel lehet készülni a probléma megoldására.

Nincs országos tanárhiány - a Klik-elnök szerint a következő hét évben biztosan nem lesz baj

A következő hét évben nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség pedagógus-utánpótlásra. Ennyi idő alatt erre fel lehet készülni a probléma megoldására - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki szerint nincs országos tanárhiány.

Később azt is hozzátette, "bőven elférnének még pedagógusok a természettudományi tantárgyak oktatásában", változó a tanárlétszám a különböző tantárgyi területeken, az olasz nyelv oktatásában például többen vannak, mint amennyire szükség van.

Gondok azokon a kistelepüléseken vannak, ahol az iskola létszáma is nagyon alacsony. Azért is nehéz ezekre a településekre pedagógust találni, mert főállású tanárra szinte nincs is szükség - tette hozzá.

Klebelsberg Központ: a természettudományi tantárgyak oktatásához több tanár kellene

Akkor most mégis van tanárhiány? Ahogy nemrég megírtuk, arra is volt példa, hogy leszerződtek egy olyan fizika szakos pedagógussal, aki súlyos alkoholista, csak hogy betöltsék végre az állást. Egy vidéki kisiskolában tavaly hónapokig a magyar szakos igazgatóhelyettes tanította a matekot és a fizikát, annyira nem volt szakos kolléga.