szerző:
Eduline

Mi lesz a grízes tésztával? Ki nem kaphat többé tejeskávét a reggeli mellé? Mindenki répás zsömlét rágcsál majd? Ilyen lesz a menzareform.

Mi lesz a tányéron?

Állati eredetű fehérjeforrást - vagyis szárnyasokat, halat, tojást, tejet, sajtot vagy joghurtot - minden főétkezésnek tartalmaznia kell. Ha a reggelit, az ebédet és a vacsorát is a menzán fogyasztjátok el, akkor négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt kaptok - ezekből legalább egy adagot nyersen.

Édesség lesz?

A grízes tészta nem lesz többet önálló étel. A diákok desszertként, a kolisok reggelire és vacsorára is csak olyan édességet kaphatnak, amely legalább egyharmad részben gyümölcsöt vagy tejterméket tartalmaz. A grízes tészta nem ilyen.

©

A gyümölcsíz is tilos?

Ez is tiltólistára került.

Mi van még tiltólistán?

Tejfölt és tejszínt kizárólag ételkészítéshez lehet felhasználni, nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt, illetve zsíros húsokat.

Minden ízetlen lesz?

Ízlés kérdése. Az viszont tény, hogy meghatározzák, mekkora só- és cukortartalma lehet az ételeknek, az asztalokra pedig nem kerülhet só- és cukortartó, utólag tehát nem tudjátok majd ízesíteni az ételeket.

A reggeli tejeskávé azért megmarad?

Nem mindenki ihat majd tejeskávét. A 18 éven aluliak - a tea, illetve a kakaó kivételével - nem kaphatnak koffeintartalmú italt. A kollégiumokban egy diáknak legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell adni.

A közétkeztetés átalakításáról szóló cikkünket itt találjátok. Arról pedig, hogy milyen uzsonnát kaptak nemrég a dunakeszi általános iskolások, itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!