szerző:
Eduline

Évről évre nehezebb gyereknek lenni Magyarországon, az egymásra rakódó feszültség és a régóta húzódó, megoldatlan problémák miatt – mondja Gyurkó Szilvia, a gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány létrehozója, a 2017-ről szóló Gyermekjogi Jelentésük alapján.

A hvg.hu azt írja, ilyen problémák a gyerekszegénység, illetve a gyerekeket nevelő családok szegénysége, a gyerekbántalmazás, hogy sok gyerek családon kívül nevelkedik, hogy megkülönböztetik a fogyatékosokat.

A Hintalovon jelentése szerint 2017-ben a legtöbb család már érzékelte ugyan, hogy vége a gazdasági válságnak, de Gyurkó Szilvia árnyalja a képet: „a gyerekszegénység mértékéről nehéz pontos számokat kapni, mert a statisztikával is bűvészkednek. Ha például 2500 forinttal emelkedik egy család havi bevétele, kikerülhet a súlyosan hátrányos helyzetű kategóriából, miközben a helyzete valójában nem javul.”

Az alapítványnak nagyon sok iskolai gyermekbántalmazási ügye volt tavaly, ahol a gyereket egy iskolatársa zaklatta Facebookon, Snapchaten vagy Viberen. Az iskolai reakciókban nincs következetesség: van, ahol azzal utasították el őket, hogy ami az iskola épületén és tanítási időn kívül történik, ahhoz nincs közük, más helyen a zaklató gyereket az összes lehetséges büntetéssel sújtották. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Figyelmeztetés a szülőknek: ezek a jelek utalnak arra, hogy a gyerek verbális zaklatás áldozata

Egyre gyakoribb a verbális és internetes zaklatás, erőszak a gyerekek körében Balogh Ágnes pszichológus az ATV-nek azt mondta, ha egy szülő tudomást szerez arról, hogy a gyermekét bántalmazzák, feltétlenül vegye fel a pedagógussal a kapcsolatot. A szakember szerint elsősorban az adott közösségen belül kell a problémát megoldani, nem tartja jó megoldásnak, ha a gyereket kiemelik a közösségből, mert akkor egy másik gyereket fognak bántalmazni.