szerző:
Eduline

Több városban megbénul a közlekedés reggel nyolc és délután négy körül, amikor a szülők autóval mennek gyerekeikért az iskolába – Sopronban például hajmeresztő helyzetek alakulnak ki a tumultusban.

©

„Alaphelyzetben zsúfolt már a város egész közlekedése, ezt rontja tovább az iskolák közelében reggel és délután, hogy tisztelet a kivételnek, de a többség az ajtóig jön a kocsival. Hiába kérjük a szülőket, ne tegyék” – mondta a Kisalföldnek Sipos Ferenc, az egyik soproni iskola igazgatója.

Nem ő az egyetlen iskolaigazgató a városban, aki hosszan tudná sorolni a hajmeresztő történeteket: hol képesek parkolni a várakozó autósok, mekkora szerepük van a közlekedési tábláknak, szabályoknak, biztonságnak.

A lap szerint Sopron több tucat utcájában megbénul a közlekedés reggel fél nyolc és nyolc között, valamint délután négykor – a probléma ott még nagyobb, ahol a napköziotthonos rendszer miatt egyszerre végez több mint háromszáz diák. „Hajmeresztő helyzetek alakulnak ki a tumultusban, mert persze mindenki siet. Próbálom megérteni a szülőket, de a szabálytalanságokra nem lehet mentség” – mondta egy másik igazgató.

A problémáról tud a tankerület is, többször tartottak erről egyeztetés. Szülői ötletek is vannak, az egyik ilyen, hogy csúsztatott iskolakezdést lehetne bevezetni – forgó rendszerben fél nyolcas, nyolcas és fél kilences becsöngetéssel –, így nem egyszerre próbálna több száz autós eljutni az iskolákhoz. Ezt a lehetőséget azonban a pedagógusok és a szülők sem támogatják.

Jöhet a 9 órás iskolakezdés? Semmi nem tartja vissza az oktatási intézményeket

Több tudományos kutatás alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel jobban teljesítenének az iskolában. Éppen ezért több amerikai iskolában már 9 órakor kezdődik az oktatás - írja a Pénzcentrum.