szerző:
MTI

A kormány mindent megtesz majd az általános iskolai képzés színvonalának javításáért, mert úgy látják, a gyerekek jelentős része nem képes elvégezni a középiskolát. Így azonban a fiatalkori munkanélküliek arányát fogják növelni – mondta el az évadnyitó frakcióülés után Rogán Antal csütörtökön.

A frakcióülés napirendjén szereplő közoktatási kérdésekről Rogán Antal kifejtette: azonosították azt a súlyosnak tűnő problémát, hogy az általános iskolából kikerülő gyermekek egy jelentős része nem tudja elvégezni a középiskolát, nem szerez képzettséget. "Ez a gimnáziumokba menő tanulóknak a 30 százaléka, a szakoktatás irányába menő tanulóknak pedig közel a 40 százaléka" - jelezte.

©

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha ezek a diákok nem szereznek végzettséget, akkor a fiatalkori munkanélküliek arányát fogják növelni. Márpedig a kormánynak eltökéltnek kell lennie a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemben - folytatta -, ezért mindent meg kell tenni az általános iskolai képzés színvonalának javításáért, hogy ne legyen lemorzsolódás sem a gimnáziumokban, sem a szakoktatás és a szakképzés területén.

Nem támogatták a megoldási javaslatokat

A mezőkövesdi tanácskozáson több megoldási javaslat is szóba került, de "egyiket sem támogattuk így, ebben a formában" - mondta Rogán Antal, tudatva: azt kérték a kormánytól, dolgozzon ki megoldási javaslatokat, és indítson róluk konzultációt a pedagógusszakmával és -érdekképviselettel, valamint a szülőkkel.

Kérdésre válaszolva a lehetséges megoldási javaslatok között megemlítette az általános iskolai képzés Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök által javasolt meghosszabbítását, de erről még Pokorni Zoltán is azt mondta - idézte őt -, hogy ennek bevezetéséhez időre lenne szükség.

Nem először kerül elő a kilencéves általános iskola ötlete, részletes cikkünket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!