szerző:
Eduline

Megírtuk, hogy már nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Utánajártunk, mennyibe kerülnek a budapesti magánkollégiumok, és arra is felhívtuk a figyelmet, hogy több tízezer forintot veszítenek az érettségizők szülei. Ezek a hét hírei.

Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová "majdnemdiplomásokat" is felvennének

Nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Ma már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket: a kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, míg például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat. Öregszik a szakma, a pályakezdők pedig még a dajkáknál is kevesebbet keresnek - nem meglepő, hogy egyre több friss diplomás próbál szerencsét külföldön. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

"Visszautasítjuk" - válaszoltak Rétvári Bencének a tankönyvesek

Közleményben reagált a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának tankönyveket érintő nyilatkozatára. Az egyesület szerint a parlamenti államtitkár a magánkiadókat úgy állítja be, mintha azok a gyerekek érdekei helyett csak a megszerezhető profittal törődnének. Ezért visszautasítják ezt az általánosító kijelentést, főképp azért, mert a nyereséget a kiadók elsősorban az oktatást szolgáló további fejlesztésekre használták fel. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Lemaradtatok az ingyenes európai vonatjegyekről? Még lesz lehetőségetek pályázni

Ősszel újra lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatjegyekre, újabb pályázatot írnak majd ki, ezért később még lesz lehetőségetek jelentkezni - írja a DiscoverEU. A résztvevők átlagosan 255 euró értékű utazási igazolványt kapnak. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Mennyibe kerülnek a budapesti magánkollégiumok?

Budapesten és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek az albérleti díjak idén. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, azonban aki nem kap férőhelyet az egyetemi kollégiumban, annak még szóba jöhetnek a magánkollégiumok is. Mutatjuk, mennyibe kerülnek és hol vannak a budapesti magánkollégiumok. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Több tízezer forintot veszítenek az érettségizők szülei, pedig drága a továbbtanulás

Sok szülő elfelejti, hogy az érettségizett diákok után már nem jár adókedvezmény, módosítaniuk kell a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Így húzzák meg a 2018-as felvételi ponthatárait

Hamarosan kiderülnek az idei év felvételi ponthatárai is, azonban egy fontos kérdést még fel kell tenni: mitől függ, alacsony vagy magas lesz-e a ponthatár egy alapszakon? A teljes cikket itt olvashatjátok el.