szerző:
Eduline

Miskolc és Pécs mellett Nyíregyházán, Kecskeméten, Keszthelyen és Szigetváron is alacsonyabb kategóriába soroltak egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógusokat, akik emiatt kisebb fizetést visznek haza - írja a Blikk.

©

"Számos levelet kaptunk kollégáktól, amelyek hasonló esetekről számoltak be. Sajnos sokan félelemből még a szakszervezet felé sem vállalták a nevüket, így csak jogtanácsot tudunk nekik nyújtani, pereskedni azonban nekik kell majd, már ha mernek" – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője a lapnak, amely úgy tudja, Nyíregyházán is elkezdődtek a munkaügyi perek. Több mint tucatnyian fordultak bírósághoz, mert egyetemi végzettségük ellenére főiskolai besorolású bért kapnak.

A Blikk azt írja, Nyíregyházán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megalakulása előtt mindenkinek elismerték az egyetemi végzettségét, és annak megfelelően kapták a fizetésüket. Már csak ezért sem értik, miér­t kerültek az életpályamodellel alacsonyabb besorolásba. De nemcsak ezt furcsállják a tanárok, hanem azt is, hogy valakinek elfogadták az egyetemi végzettségét, míg másoknak nem.

"A besorolások a vonatkozó törvény és a kormányrendelet szabályainak megfelelően történtek. A bér megállapításánál a jogszabályok rendelkezései alapján a munkakörhöz előírt iskolai végzettséget vették figyelembe a tankerületek" – közölte a KLIK.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több pedagógus kisebb fizetést kap Miskolcon, mert valaki kicserélte a szerződésük előlapját, amelyen a bérük is szerepel. A miskolci rendőrkapitányság közokirat-hamisítás miatt nyomoz az ügyben, egyelőre ismeretlen tettes ellen, a Klebelsberg-központ pedig belső vizsgálatot indított.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!