szerző:
Eduline

December elején egyik napról a másikra távolították el a somlóvásárhelyi iskola igazgatóját, pedig az intézményt tíz éve vezető pedagógus három uniós pályázaton összesen 160 millió forintnyi támogatást nyert az iskolának.

©

Somlóvásárhely szülői közössége még decemberben kért segítséget az emberierőforrás-minisztertől: 160-an írták alá a Balog Zoltánnak küldött levelet, miután kiderült, hogy a pápai tankerület vezetője egyik napról a másikra eltávolította az igazgatót. A négydiplomás Martonné Vathy Hedvig több mint harminc éve dolgozott a somlóvásárhelyi iskolában, és tíz éve vezette az intézményt - írja a 24.hu.

Az iskola ismert szakmai körökben pedagógiai innovációi miatt, ráadásul tavaly egy pályázatíró cég segítségével három EFOP-pályázaton is indultak: iskolarádiót és iskolaújságot szerettek volna, de ökokert létesítése, szakkörök, és különféle iskolai klubrendezvények is szerepeltek a tervekben.

A 24.hu azt írja, az iskola összesen 160 millió forintot nyert, ám abból egyetlen fillért sem láthattak, ráadásul az eredményhirdetés után két hónappal a pápai tankerület igazgatója, Egyházi Andrea magához rendelte az igazgatónőt, több órán át faggatta a megírt anyagok körülményeiről.

A hírek szerint Martonné telefonját és a táskáját kitetették, nehogy hangfelvételt készítsen, és kolléganőjét, a szintén Pápára rendelt igazgatóhelyettest sem engedték be a megbeszélésre. A tankerületi vezető a külsős pályázatíró cég bevonását kifogásolta, és azt vetette az igazgatónő szemére, hogy az iskola nem indulhatott volna a két nagyobb pályázaton egyszerre, mert az egyik tenderkiírásában egy később megjelent módosítás ezt elvileg kizárta. Pedig uniós pályázatot csak tankerületi engedéllyel adhatnak be az iskolák, vagyis Egyházi Andreának is alá kellett írnia a dokumentumokat.

Az iskolában ezt követően zárt tárgyalást rendeltek el, majd Martonné néhány óra múlva aláírta a lemondó, valamint az áthelyezéséről szóló nyilatkozatát. Egy pápai általános iskola alsó tagozatában helyezték el, ahol a nap végén idegösszeomlást kapott a történtek miatt.

Az iskolába még aznap megérkezett az egyik szomszédos falu, Nagyalásony iskolájának tanítónője, Egyházi Andrea őt szemelte ki az eltávolított igazgató utódjának.

A tankerület igazgatója rendkívüli tantesületi értekezletet hívott össze, a 24.hu szerint ott azt mondta, hogy az addigi igazgató kérte a felmentését és áthelyezését, de a tankerült beavatkozásának egy másik következménye is lett a portál szerint: az iskolától elvették az egyik legnagyobb összegű, 75 milliós pályázatot, amit átcsoportosítottak abba az iskolába, ahonnan az új intézményvezető érkezett.