szerző:
MTI

Az alapfokú oktatásra fordított kiadások egytizede, 129 milliárd dollár megy veszendőbe az oktatás nem megfelelő...

©

Az alapfokú oktatásra fordított kiadások egytizede, 129 milliárd dollár megy veszendőbe az oktatás nem megfelelő színvonala miatt - állapította meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben.

"Kinek használ az oktatás, ha a gyermekek úgy kerülnek ki az iskolából, hogy nem sajátítják el a készségeket, amelyekre szükségük van?" - tette fel a kérdést Pauline Rose, az UNESCO Oktatást mindenkinek nevű programjának igazgatója. Az UNESCO 164 tagállama 2010-ben Dakarban, az oktatási világfórumon hat célkitűzést fogalmazott meg 2015-re.

A tanulmányból arról árulkodik, hogy a hátralévő kevesebb mint két év alatt nem fog sikerülni elérni ezeket a célokat - véli Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

A leginkább marginalizálódott társadalmi helyzetben élő embereknek ma sincs lehetősége oktatásban részesülni, ahogy tíz évvel ezelőtt sem volt - mutatnak rá a tanulmányban. Hozzáteszik azonban azt is: "Jóllehet a végső szakaszba érkeztünk, még nem késő felgyorsítani a folyamatot".

A szegény országokban négy fiatalból egy nem tud egy teljes mondatot elolvasni, s Nyugat-Afrikában, ahol a gyerekeknek csak egy kis része sajátítja el az alapokat, a tanárok több mint felét alkalmi szerződéssel foglalkoztatják, kevés fizetésért dolgoznak és alacsony képzettséggel rendelkeznek - állapítja meg az UNESCO jelentése.

A világon mintegy 250 millió gyermek nem sajátítja el az írás, oktatás, számolás alapjait. 2011-ben 57 millió gyerek nem járt iskolába. Többségük konfliktus dúlta országokban élt.

Az oktatás színvonalának javításához a világban hozzáértő, a tananyagot és oktatási módszereket ismerő tanárokra van szükség, akik emellett folyamatos továbbképzést kapnak, hogy a hátrányos helyzetű tanulóknak is segíteni tudjanak - hangsúlyozza az UNESCO.