szerző:
eduline/mti

Nem stabilan, hanem stabilabban: a napi problémák például megszűnnek az államtitkár szerint.

©

Az oktatási államtitkár a Jó oktatás - jó iskola címmel, kedden a fővárosban rendezett tanácskozáson úgy nyilatkozott, hogy az állami fenntartásnak és működtetésnek köszönhetően kikerülnek a fogaskerekek közül a vegyes rendszer okozta "homokszemek". Ezzel szemben több önkormányzat, közöttük Budaörs hangsúlyozta az elmúlt hetekben, hogy a vegyes rendszer és az önkormányzat közbelépésének volt sokszor köszönhető, hogy jobban tudott működni az iskola. Wittinghoff Tamás polgármester korábban elmondta, hogy a Klik elállt az egyik iskola szalagavató ünnepségének finanszírozásától is, ezt is az önkormányzat pótolta.

Palkovics László szerint az állami intézményfenntartó átszervezésével az volt a cél, hogy a minőségi oktatáshoz szükséges feltételeket az ország minden szegletében biztosítsák a diákok számára. Ezért vitték közelebb az iskolákhoz a döntéseket az 58+1 tankerülettel: bizonyos hatáskörök a központtól az új tankerületekhez, valamint az iskolaigazgatókhoz kerülnek át.

Nagyon furcsa lesz a tankerületi beosztás: 50 kilométert is ingázhatnak az igazgatók

A Népszabadság szerint az új tankerületek kiosztásánál több esetben „hatalmi harcok" döntötték el, mely település iskolái melyik központhoz tartozzanak. A lap Békés megyét és Hajdú-Bihar megyét hozza fel példaként. Utóbbiban Hajdúszoboszló választókerületi központ, ennek ellenére nem lehet tankerületi központ. Itt egyébként ellenzéki győzelem született a legutóbbi önkormányzati választáson.

Palkovics László pozitívan értékelte a köznevelési kerekasztal munkáját, amelynek tagjai - mondta - olyan tervekkel, javaslatokkal járulnak hozzá a köznevelés átalakításához, amely valóban lehetővé teszi, hogy néhány éven belül a magyar oktatási rendszer Európa jó példái között szerepeljen.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!