szerző:
Eduline

A lányok körében továbbra is a legnépszerűbbek a bolti kisegítői munkák, míg a fiúk inkább a könnyű fizikai vagy informatikai területen keresnek állást a nyárra. Megnéztük, hogy melyek a legjobban fizetett munkák, valamint kiderült, hogy miért hagynak ott általában egy állást a fiatalok.

©

A diákmunka továbbra is virágzik, és a keresetek is egyre közelebb kerülnek a magyar átlagbérhez. Míg tavaly legalább 507 forintot tudott megkeresni egy fiatal egy óra munkával, addig  idén a legkevesebb általánosan 607 forint, az adózás utáni átlagos jövedelem már 650 forint körül alakulhat a diákmunka szövetkezetek Eduline-nak megküldött adatai szerint. Összehasonlításul, az elmúlt egy évben a lakosság átlagos adózott jövedelme óránkénti 1000 forint körül alakult.

A legnépszerűbbek továbbra is a bolti eladói és kisegítői munkák mind a lányok, mind a fiúk tekintetében a Pannonwork adatai szerint, különösen az árufeltöltés és a pénztáros munka hipermarketekben és a csomagolós, valamint pénztáros munkakörök gyorskiszolgálású éttermekben. Abban viszont minden nyilatkozó szövetkezet egyetért, hogy a fiúk a terhelhetőségük miatt inkább a könnyű fizikai munkát , az IT munkaköröket keresik, míg a lányok körében a hostess és a recepciós állások a keresettebbek.

A legjobban keresők 200-300 ezer forinttal is zárhatnak egy hónapot a nyár során. Az euDiákok szövetkezete kiemeli, hogy a szakmai tudás már diákmunkában is kifizetődik, hiszen itt már kiindulásként is óránként nettó 750 forintot is lehet keresni. A szövetkezet esetében a mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az átlagbér nettó 1200-1800 forint között mozog. Azonban nem csak a szakmai tudást, hanem egyes kiemelkedő kompetenciákat is díjazzák a munkáltatók, általában az alapbér mellé teljesítményarányosan tudtok további bevételre szert tenni, ami 1000 forint körüli tiszta órabért jelenthet.

Az AtlaszDiák Iskolaszövetkezet a nyári időszakban a legnépszerűbbek közé tartoznak a fesztiváli könnyű fizikai munkák - melynek előnye a fizetés mellett, hogy munka után még szórakozásra is lehetőség nyílik. A lányok körében e fentebb felsoroltak mellett a pultos állások a keresettek, úgymond minden "bulis" állás kellendő.

©

A fesztiválszezon miatt a vendéglátós és kereskedelmi munkakörben nyáron könnyebb elhelyezkedni az euDiákok szerint, míg a Pannonwork tanácsa szerint a gyorskiszolgálású éttermek diákjai, valamint az irodákban dolgozó tanulók járhatnak jól a versenyképes keresettel.

Ha a kereseti lehetőségen túl szakmai tapasztalatot is gyűjtenél, akkor egy új szabálynak köszönhetően már a szövetkezeteken keresztül is találhattok fizetett gyakornoki állást. Egy tehetséges szoftverfejlesztő gyakornok fizetése a Pannonwork szerint eléri a már adózott 200 ezer forintot is.

Keressük a legvagányabb és a legnehezebb diákmunkákat! 

Ha nagyon exkluzív vagy jól fizető diákmunkád van, vagy ha valamilyen extrém tapasztalatot szereztél egy-egy állásban, keress fel minket az [email protected] címen!

Kukorica címerezésre vagy bútorpakolásra adtad a fejed? Kollégáinkkal nem csak a legjobb, hanem a leginkább kizsigerelő munkákat is keressük, jelentkezzetek, hogy mások is megismerhessék részletesebben ezeket a munkákat!

A fiatalok széleskörű érdeklődése miatt kevés a nehezen betölthető állás, a legmeghatározóbb gátló tényező, ha bonyolult vagy hosszadalmas egyes munkahelyeket megközelíteni - hiszen kevesebb fiatalnak van jogosítványa, illetve autója. Jellemző eset még, hogy hasonló foglalkoztatási körben megjelenik egy jobban fizető ajánlat is, ami munkahelyváltáshoz vezethet. Az AtlaszDiák esetében a meghirdetett állásaikat 1-3 héten belül betöltik - az a jelentkezésnél nincs idő a restségre, ha igazán jót szeretnétek találni a palettán.

A felmondáshoz legtöbbször a kiégés vezet - írja az egyik munkáltató. Mivel a diákok szeretik a változatos munkaköröket, a monotonitás a legfőbb oka a felmondásnak. A szakmai tapasztalattal, gyakornoki pozícióval rendelkezők pedig többször külföldre mennek szerencsét próbálni. Azonban a diákok körében is érzékelhető a lojalitás a munkáltató felé, főleg a gyakornoki pozíciókban, ugyanis a tanulmányok végén főállást jelenthet a kitartás.

Új jelenség a piacon a cseh, szlovák, szerb és ázsiai nyelvtudással rendelkező fiatalok iránti kereslet növekedése a Pannonwork szerint. Az alapszintű nyelvismeret a fiatalok körében mára egyértelműen elvárás, de a folyékonyan beszélők nagyon nívós munkákat kaphatnak, ennek megfelelő keresettel. Az euDiákok szerint heti 20 munkaórával fordító, tolmács, vagy idegen nyelvű call centeres pozíciókban hónap végére 130 ezer forintot kereshetnek.

A témában ajánljuk
20 ezer diák dolgozhat az önkormányzatoknál nyáron
Minden, amit a nyári munkáról tudni akartatok
A tankötelezettség csökkentése óta 187-szer több a fiatalkorú közmunkás
Pár napja ő a világ leghősiesebb egyetemistája
Túl sokat dolgozott az afrikai diák, hazazavarták Dániából