szerző:
Eduline

Lehetetlent követel az Oktatási Hivatal a tanfelügyeletet ellátó pedagógusoktól, azonban ha nem mennek bele a feltételekbe, csökkenhet a fizetésük.

 

©

Több, tanfelügyeletet ellátó pedagógus már visszaadná a megbízását, de ha így tesz, komoly fizetéscsökkenéssel számolhat – írja a hvg.hu.

A tanfelügyelők a megbízási szerződésüket december közepén kapták kézhez, amit határidőre nem mindenki küldött vissza, vagy megjegyzésekkel egészítette ki. Szerintük ugyanis nem azok szerepelnek a dokumentumban, mint amit 2014-ben ígértek számukra.

Aki viszont nem írja alá a szerződést, alaposan ráfaraghat a lap szerint, ugyanis visszasorolhatják a pedagógus minősítési rendszerben, ami miatt csökkenhet a fizetésük. Vannak, akik akár két fokozatot is visszaeshetnek, és mivel ők már egyszer tettek minősítő vizsgát, így csak 70 ezer forint ellenében kerülhetnek ismét feljebb.

Ezt sokan zsarolásként élik meg, és egyesek szerint csak emiatt nincs tömeges bojkott a szerződések ellen. A pedagógusok kifogásolják, hogy minősítési napokon az ország másik felébe is el kell utazniuk adott esetben, ám ezért maximum 10 ezer forintos költségtérítést kaphatnak.

A munka is sok lesz, ugyanis egy héten egy napot kapnak arra, hogy 300-400 oldalas dokumentumokat olvassanak el, és 60 oldalas értékelést írjanak. A portálnak nyilatkozó pedagógus szerint ezt lehetetlenség ennyi idő alatt érdemben elvégezni.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint alkotmányossági aggályokat is felvetnek a szerződés egyes pontjai.