szerző:
Eduline

Egy pécsi iskola ötlete szerint egy mobilos nyomkövető program segítségével bármikor láthatnák a szülők, merre jár a...

©

Egy pécsi iskola ötlete szerint egy mobilos nyomkövető program segítségével bármikor láthatnák a szülők, merre jár a gyerekük, iskolába ment-e, vagy máshol tartózkodik - írja a Blikk. A gyerekek követéséhez csak egy okostelefonra és egy internetkapcsolatra van szükség, a program ugyanazon az elven működik, mint az autókban a GPS.

Egy másik iskolába járó diák szüleitől jött az ötlet, hogy kérdezzük meg az itteni családokat, ők mit szólnának egy ilyen lehetőséghez – magyarázta Balázs Erika igazgató. – A közvélemény-kutatás vegyes eredményt hozott; nagyjából ugyanannyian ellenezték, mint ahányan támogatták a felvetést. A mi szerepünk itt véget ért, csak a szülőkön múlik, szeretnének-e élni a lehetőséggel.

Bár nem sokat tudni róla, máris számos aggályt vet fel a gyerekek nyomkövetős ellenőrzése – közölte Szabó Endre Győző, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökhelyettese. A szakember szerint a legfontosabb kérdés, hogy az iskola vagy az internetszolgáltató hozzáférhet-e a nyomkövető adataihoz.

A szülő-gyermek kapcsolat adatvédelmi szempontból amúgy is érzékeny terület, hiszen vitatható, hogy meddig mehet el a szülő a kiskorú ellenőrzésében. Én mindenesetre nem használnék nyomkövetőt a gyerekem ellenőrzésére – jegyezte meg Szabó Endre.