szerző:
MTI

A fegyvertartás szigorításáért kampányoló amerikai diákok által alapított szervezetnek adományozta idén a Nemzetközi Gyermek Békedíjat Desmond Tutu dél-afrikai Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista. A szervezetet olyan diákok hozták létre, akik túlélték a Florida állambeli Parklandban februárban történt iskolai lövöldözést, amelyben tizenheten haltak meg.

A fegyvertartás szabályainak szigorításáért tartott tüntetés 2018 elején
©

A Menet az életünkért (March for Our Lives) elnevezésű szervezetet a parklandi lövöldözés túlélői alapítottak biztonságos iskola létrehozásáért, illetve lőfegyveres erőszak ellen. 

A kezdeményezést Desmond Tutu dél-afrikai anglikán egyházi vezető, emberi jogi aktivista történelmi jelentőségűnek nevezte. "A békés kampány, amely biztonságos iskolákat és közösségeket, valamint a fegyveres erőszak megszüntetését követeli, a történelem nagy békemozgalmaira emlékeztet" - hangoztatta Tutu. Kiemelte azt is, hogy a gyerekek nyomatékos üzenetét felerősíti fiatalos energiájuk és az a rendíthetetlen hitük, hogy jobbá tehetik a jövőjüket. 

A Menet az életünkért a fegyvertartás szigorításáért kampányol és megalakulása óta több mint 25 amerikai államban fogadtak el olyan jogszabályokat, amelyek összhangban vannak a csoport célkitűzéseivel. 

A Nemzetközi Gyermek Békedíjat 2005 óta évente ítéli óda a KidsRights alapítvány olyan gyermeknek vagy gyerekek által vezetett szervezetnek, aki vagy amely a gyermekek jogaiért küzd. A korábbi díjazottak között van például Malala Juszufzai - azóta Nobel-békedíjas - pakisztáni születésű emberi jogi aktivista is. 

Desmond Tutu, aki korábban a dél-afrikai apartheid-rendszer ellen harcolt, a Nemzetközi Gyermek Békedíj védnöke. Az idei díj döntősei közé került a gyerekházasság ellen kampányoló 17 éves bangladesi Moni Begum, valamint a 18 éves szamoai Leilua Lino, akit apja megerőszakolt, most pedig más gyerekeknek segít a traumából való felépülésben.

Golyóálló hátizsákot kellene vinni az iskolába? Egyre több szülő vásárol ilyet

Jelentősen nőtt a golyóálló hátizsákjaik iránti kereslet a februári floridai iskolai lövöldözések után az Egyesült Államokban - jelentette be egy izraeli cég csütörtökön. Sznir Koren, a Masada Armour nevű vállalat vezérigazgatója véleménye szerint a termékeik iránti amerikai kereslet kifejezetten a februári floridai iskolai lövöldözés után nőtt meg.