szerző:
Eduline

A magyar diákok negyede elégedetlen a súlyával, és tízből ketten legalább egyszer belekezdtek már valamilyen fogyókúrába. Ezzel szemben negyedük napi 3-5 órát internetezik vagy tévézik, és csaknem 50 százalékuk egyáltalán nem sportol – erre jutott a Debreceni Egyetem nemrég közölt kutatása szerint.

©

Az egyetem kutatói ezer általános- és középiskolás diákot kérdeztek meg táplálkozási szokásaikról. Ebből az is kiderül, hogy egyharmaduk naponta nassol, főleg csokit és chipset csipegetnek, de egyre többen helyettesítik ezeket gyümölcsökkel.

Bár az egészséges táplálkozást fontosnak tartják, a többség kedvence a menzán a rántott hús – talán ennek némi köze lehet az utóbbi idők reformmenzáját érintő botrányaihoz. Ami a menza megítélését illeti: az egytől ötig terjedő skálán az ételek mennyiségével 3,62, az ételek változatosságával 3,49, míg az ételek ízletességével 3,35 mértékben voltak elégedettek.

A fiatalok többsége rendszeresen ebédel és vacsorázik, ugyanakkor csak 72,2%-uk szokott reggelizni. Fehér kenyeret és péksüteményeket a megkérdezettek kétharmada naponta fogyaszt, de a barna kenyerek és müzlik még csak keveseknél szerepelnek naponta az étlapon – bár ez utóbbi termékek egyre kedveltebbek a gyerekek körében.

A reformmenza

Visszamondják a szülők a menzát

Menzaszörnyet fotóztak Békéscsabán

A politikusok is utálják a menzás ebédet

Ellenőröket küldenek az iskolákba, ahol rossz a menza

Naponta zöldséget és gyümölcsöt csak a válaszadók 12-13%-a fogyaszt. A húsok közül a baromfi és a sertés a legnépszerűbb, míg a marha kevésbé jellemző – ennek valószínűleg anyagi okai is lehetnek. 40% naponta iszik tejet vagy tejes italt, a sajt-, kefír- és joghurtfogyasztás azonban csak heti rendszerességgel jellemző.

Az általános iskolák 62,7%-ában, a szakmunkásképzők 82,2%-ában, a szakközépiskolák 90,1%-ában, míg a gimnáziumok 93,9%-ában van iskolai büfé. Az itt elérhető termékeket a diákok nagy arányban, 2,3%-uk naponta többször, 1,2%-uk naponta, míg 37,1%-uk heti 1-3 alkalommal vásárolják.

A felmérésből kiderült: a megkérdezettek 44,3%-a egyáltalán nem végez testmozgást, legalább heti 4-5 nap rendszeres sporttevékenység mindössze 18,3%-ukat jellemzi. Ezt erősíti az a tény is, hogy már ebben a korban 23,6% elégedetlen testtömegével, és bizonyos mértékben túlsúlyosnak tartja magát. Ebből következik, hogy 17,5%-uk már legalább egyszer belekezdett valamilyen fogyókúrába.