szerző:
Eduline

Már lehet jelentkezni a tanárok 2016-os minősítési eljárására, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az átsorolásról is.

©

Az illetményalap megállapításánál a minimálbér 157,8%-a alapfokozat esetén (főiskola), 172,9% mesterfokozat esetén (egyetem). Mérlegelés tárgya-e, hogy az egyetemi végzettség szükséges-e (előírt-e) a munkakör betöltéséhez?

Az illetményalap a besorolási szabály alapján (64. § (4) bekezdés) a munkakörhöz és a munkakörhöz jogszabályban előírt végzettséghez kapcsolódik. Amennyiben a munkakör több végzettséggel is betölthető, akkor ezek közül a legmagasabb alapján kell besorolni a pedagógust, amellyel rendelkezik. Ugyanez igaz egyébként a pótlékok számítási alapjára is.

A korábban nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak, akik az életpálya hatálybalépésekor pedagógus-munkakörben dolgoznak és nincs meg a 2 év szakmai gyakorlatuk, de egyébként már több mint 6 éve dolgoznak, a Ped. I. vagy a Gyakornok fokozatba kerülnek-e besorolásra?

Azok, akik legalább 6 év nem pedagógus-munkakörben szerzett gyakorlattal rendelkeznek és pedagógus-munkakörbe veszik fel őket, mentesülnek gyakornoki szakasz követelményei alól és Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásba.

A szakmai gyakorlat elbírálása során konkrétan a tanítást kell nézni vagy a közalkalmazotti jogviszonyt? Például ha valaki évek óta gyesen van és előtte csak 1 vagy 2 évet tanított, akkor mi számít szakmai gyakorlatnak? Az 1 vagy 2 év időtartama vagy a teljes közalkalmazotti jogviszony?

A fokozat megállapításánál (Gyakornok, Pedagógus I., Pedagógus II., Mesterpedagógus, Kutatótanár) a szakmai gyakorlatot veszik figyelembe. Tehát a gyes időtartama abba nem számít bele. A fizetési kategóriát viszont a közalkalmazotti viszonyban eltöltött évek alapján határozzák meg, így abba a gyes időtartamát figyelembe kell venni.

Szakmai gyakorlat elbírálása esetén figyelmen kívül kell hagyni a gyermek otthoni gondozása, ápolása címén kapott, 30 napon túli fizetés nélküli szabadság időtartamát?

Igen, ez az időszak nem számít bele a szakmai gyakorlat időtartamába.

Hogyan kell besorolni a Gyakornokokat?

Akinek 2013. szeptember 1-jén 2 éves szakmai gyakorlata van (azaz már letöltött két évet) az a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra. Későbbi minősítése során a 326/2013. Korm. rendeletben foglaltak szerint kell eljárni. Akinek kevesebb, mint 2 év letöltött szakmai gyakorlata van, az Gyakornok fokozatba kerül besorolásra. Minősítését a 138/1992. Korm. rendelet szerint kell elvégezni. Azaz ki kell töltenie a 3 évet.

Emelt óraszámmal oktatott tantárgy esetében beszámítható-e általános iskolában az egyetemi diploma?

Ha a különböző szintű végzettség ugyanarra a szakra vonatkozik (például történelem szakból van főiskolai és egyetemi diplomája is), természetesen a mesterdiplomáját el kell ismerni, hiszen az Nkt. 3. melléklete szerint a tanári szakképzettség az előírás és nincs szűkítő feltétel, miszerint csak a főiskolai szintű tanári szakképzettség lenne megfelelő. Irreleváns, hogy az adott tantárgyat alap vagy emelt szinten tanítja-e, csak a betöltött munkakör és az ahhoz az Nkt. 3. melléklete alapján szükséges végzettség az irányadó.

Alsó tagozaton tanító pedagógus nemzetiségi nyelvet oktat. Főiskolai és egyetemi végzettséggel is rendelkezik (nyelvtanár). Besorolható-e egyetemi végzettsége alapján?

Az Nkt. 3. melléklete alapján, amennyiben a pedagógus nemzetiségi tanító munkakörben dolgozik, akkor nem lehet figyelembe venni az egyetemi végzettséget. Ha a munkaköre nyelvtanár, akkor viszont figyelembe kell venni.

Mi történik azzal a pedagógussal (nem igazgatóval), akinek a jövedelme csökken az új besorolással, mert a béremelés nem fedezi az elveszített pótlékok mértékét?

A 2013. szeptember 1-jei hatállyal történő besoroláskor az Nkt. 7. melléklete szerinti garantált illetmény megállapítására kerül sor, október 15-ig azonban egyedileg is sor kerül a korábbi, Kjttől eltérő illetmények indokoltságának felülvizsgálatára, és ha az eltérés a munkavégzés körülményeivel indokolható, az illetményt a munkáltató korrigálja.

Milyen időtartamra állapítják meg az egyes pótlékokat?

Az illetménypótlék a munkavégzés speciális körülményeit honorálja, tehát az arra való jogosultság általánosságban addig állhat fenn, amíg az indokoltsága is fennáll. Az intézményvezető- és helyettesi pótlék, valamint a munkaközösségi pótlék tehát a megbízás végéig jár. Az osztályfőnöki pótlék tanévre szól, augusztus 31-ig kapja a pedagógus. A nemzetiségi, gyógypedagógiai és a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék a pedagógus kinevezésének megfelelően szólhat határozott vagy határozatlan ideig.

További válaszokat itt találhattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!