szerző:
MTI

A tanulók matematikai képességei a hatodikról a nyolcadik évfolyamra jelentős mértékben fejlődnek, míg a nyolcadikról a tizedik évfolyamra kevésbé - többek között ezt tartalmazzák a 2013. évi országos kompetenciamérés eredményei, amelyeket pénteken tett közzé honlapján az Oktatási Hivatal. Az eredményeket összefoglaló országos jelentést május 31-ig hozzák nyilvánosságra.

©

A felmérés szerint a tanulók szövegértési képességei a hatodik a tizedik évfolyamig egyenletesebben fejlődnek. A honlapon közzétett dokumentum azt is tartalmazza, hogy 2008 óta nincs jelentősebb változás az országos átlageredményben matematikából, csak kisebb ingadozások figyelhetők meg, és ugyanerre jutottak a szövegértés területén is. Matematikából a fiúk, szövegértésből a lányok értek el jobb átlageredményt.

Jelezték: a tanulók egyéni eredményei a diák mérési azonosítójának ismeretében a tanulók, szüleik és tanáraik számára szintén elérhetők péntektől a www.oktatas.hu honlapon.  Az Oktatási Hivatal emellett a mérés eredményeiről összefoglaló, országos jelentést is készített, ezt az oktatásért felelős miniszternek juttatja el. Az országos jelentést a minisztérium legkésőbb május 31-ig nyilvánosságra hozza.

A kompetenciamérésen a 6., 8., 10. évfolyamon tanulók matematikai és szövegértési képességeit vizsgálták. A szövegértési részben azt nézték, mennyire képesek a tanulók megérteni az olvasott szövegeket, azokat a mindennapi élet során alkalmazni, hasznosítani. A matematikateszt pedig arra a kérdésre ad választ, hogyan képesek a tanulók a mindennapi életben használni matematikai tudásukat. A felméréseket 252 850 tanuló írta meg 4389 iskolából.

A közlés szerint a 2013/2014. tanévben az országos kompetenciamérés tesztjeit május 28-án töltik ki a tanulók a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a 2013/2014. tanév rendjéről szóló Emmi-rendelet alapján. 

E rendelkezések értelmében a mérésben minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanuló részt vesz. A mérés eredményeiről az Oktatási Hivatal a korábbi években megszokott rend szerint szintén jelentéseket készít legkésőbb 2015. február 28-ig.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!