szerző:
MTI

Fejenként 25 év börtönre ítéltek csütörtökön Pakisztánban tíz férfit, mert közvetve részt vettek a tavaly Nobel-békedíjassá lett Malala Juszafzai elleni 2012-es merényletben.

©

A támadást a pakisztáni tálibok tervelték ki és hajtották végre. Az akkor még csupán 15 éves Malala azért volt szálka a szemükben, mert aktivistaként felemelte szavát a lányok iskolába járása mellett, amelyet a tálibok szigorúan korlátozni akarnak.

A vádlottakat egy terroristaellenes bíróság ítélte el, ők az ügy első elítéltjei. Egy névtelenségbe burkolódzó rendőrtiszt azt mondta, hogy a támadás tényleges elkövetői nincsenek a tíz férfi között, akiknek azonban bizonyosan szerepük volt a merénylet kitervelésében és végrehajtásának segítésében.

Malala az iskolából tartott hazafelé, amikor négy-öt férfi megtámadta és lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítette. Két további diáklány is megsérült, ám ők kevésbé súlyosan. Malalát Nagy-Britanniába vitték kezelésre, ahol szerencsésen felépült. Azóta is ott él családjával, mert hazájában veszélyben lenne az élete: a pakisztáni tálibok azzal fenyegették meg, hogy végeznek vele és családjával.

A pakisztáni rendőrség szerint az a férfi, aki megsebesítette Malalát, Afganisztánba menekült. A merényletben való részvétellel gyanúsított más férfiak is a szomszédos országban bujkálnak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!